© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.
Werkbezoek Poolse onderzoekers leidt tot rapport plus conferentie. Het werkbezoek dat Karolina Strózynska- Matuszewska en Karolina Bloch uit Wronki aan de IJmond hebben gebracht, levert al dit jaar concrete resultaten op. Beide onderzoekers – die meer te weten wilden komen over ouderenzorg en ouderenactiviteiten – hebben naar eigen zeggen veel opgestoken van hun werkbezoek. Hun onderzoek (verricht in Polen en in de IJmond) leidt tot een rapport met aanbevelingen en een conferentie in oktober dit jaar in Wronki, bedoeld voor Poolse zorgverleners, bestuurders enz. Er wordt dan ook een delegatie uit Beverwijk verwacht. Zij maakten kennis met de activiteiten in Paviljoen Westerhout in Beverwijk, waar zij werden geïnformeerd door bestuurslid mevr. Joke Backus. De Poolse dames woonden een deel van de maandelijkse kienmiddag bij, spraken met enkele biljarters en keken met bewondering naar de serie geschilderde ‘zelfportretten’. In woonzorgcentrum Huis ter Wijck kregen ze een rondleiding van mevr. Edith Tiecken, activiteitenbegeleidster. Die bracht hen ook in contact met een aantal bewoners van het centrum en vertelde over de zorg die Huis ter Wijck biedt en de activiteiten die er plaatsvinden, ook bedoeld voor andere Beverwijkers. Verpleeghuis Meerstaete in Heemskerk vormde het derde onderdeel van het werkbezoek, dat werd voorbereid door Ed Bruyns. De onderzoekers zijn zeer onder de indruk van deze voorzieningen, de zorg en aandacht die er aan ouderen wordt gegeven en de veelheid aan activiteiten – niet alleen de recreatieve, maar ook op het vlak van fysio- en ergotherapie. Aan het bezoek ging een skypecontact tussen ouderen in Beverwijk en Wronki vooraf. Ook kregen de onderzoekers documentatie van ondermeer het ministerie van VWS, de ouderenbonden Anbo, KBO, PCOB enz. Het project komt tot stand dankzij een Pools- Zwitserse subsidie en de ondersteuning van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Foto’s Karolina Strózynska-Matuszewska
Robert Kanduslki trouwt Natalia Onze oud-stagiair Robert Kandulski uit Wronki is op zaterdag 12 september 2015 getrouwd met zijn Natalia. Het huwelijk vond plaats in de eeuwenoude Heilige Catharinakerk in het centrum van Wronki. Het feest vond een dag later plaats in het dorp Cmachowo. Beiden studeerden economie in Poznan. Robert liep in juni en juli 2006 (!) stage bij Van Vuuren Wegenbouw in Beverwijk en heeft altijd contact gehouden met onze regio, met name met zijn gastouders van destijds Arnold Faber en Agnes Brokers in Castricum. Arnold en Agnes woonden het huwelijk en de andere feestelijkheden bij. Zij verbleven een aantal dagen in Wronki en omgeving en logeerden in pension Kasztanka. Ook op deze plek onze felicitaties voor Robert & Natalia Kandulscy. Twee foto’s van het bruidspaar en een foto van Robert en zijn vriend Igor Owczarzak tijdens de vrijgezellenavond enkele dagen voor het huwelijk. Igor is de broer van Borys Owczarzak, ook oud-stagiair, inmiddels gehuwd met Kasia en vader van twee zoons en…. nog altijd in contact met zijn vrienden in Beverwijk!
Ouderen bezoeken Huis ter Wijck en ViVa!Elsanta Maart 2013 Derde fase seniorenproject Na een geslaagd werkbezoek van zorgverleners begin september, ontvangt de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki van 25 tot 29 september een ‘seniorendelegatie’ uit Wronki. Het gaat om negen ouderen en medewerkers in de ouderenzorg. Het bezoek maakt deel uit van het seniorenproject dat de stichting heeft opgezet met de gemeenten Wronki en Ostroróg en waaraan medewerking wordt verleend door medewerkers van Viva! Zorggroep. De Poolse gasten zijn de senioren Irena Klekota, Grazyna Wawrzyniak, Teresa Przybysz en Krystyna Kurowska, de verpleegkundigen Joanna Lisiak, en Justyna Józwiak plus beide onderzoeksters Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch. Chauffeur is Jaroslaw Golon. Van ViVa!Zorgroep werken aan het project mee Edith Tiecken, Laura de Ridder, Rina Nijman en Chanel Peek, coördinator van het project is stedenbandvoorzitter Wim Spruit. Het project is in het voorjaar van 2013 gestart met een bezoek aan Beverwijk en omgeving door de twee onderzoekers: Karolina Strózynska- Matuszewska en Karolina Bloch. Zij wilden met eigen ogen zien hoe ouderen in Nederland wonen, leven, actief zijn enz. Het daarna door hen opgestelde rapport is in oktober in Polen gepresenteerd tijdens een conferentie waaraan ook een Beverwijkse delegatie heeft deelgenomen. De Poolse gasten worden op 25 september welkom geheten in Huis ter Wijck. De dag erop bezoeken zij zowel Huis ter Wijck als het er vlakbij gelegen ViVa!Elsanta. ’s Middags is er in het kader van de Landelijke Burendag in Huis ter Wijck een percussieworkshop voor bewoners en andere geïnteresseerden. Ook de senioren en andere gasten uit Wronki nemen hieraan deel. Zaterdag staat ’s morgens in het teken van de Beverwijkse Bazaar en ’s middags gaat de groep naar Wijk aan Zee, waar Bert Kisjes de Polen uitleg geeft over ouderenprojecten in het dorp, zoals ‘Kroon op je leven’. Aansluitend wacht het Wijk aan Zeese strand. Zondag wordt een toeristische dag, met ter afsluiting een barbecue voor alle gasten, gastouders en andere vrijwilligers.
Veel over stedenband in recent boek Wim Spruit Het nieuwste boek van onze voorzitter Wim Spruit, ‘Tussen Schapen En Wolven, aantekeningen over de Beverwijkse politiek’, gaat met name over zijn periode als gemeenteraadslid en wethouder van Beverwijk. De stedenband met Wronki komt er ook uitgebreid in voor. Met name de band die de gemeente Beverwijk vanaf 1989 onderhield en in 2013 abrupt stopte. In het boek beschrijft hij ondermeer op welke wijze de gemeente Beverwijk in 2013 abrupt en eenzijdig een einde maakte aan de officiële banden met Wronki. Met name de volgende bladzijden gaan over (de samenwerking en het verbreken daarvan met) Wronki: 2, 3, 5, 9, 11, 13, 24/25, 39, 52 tot en met 55, 94/95, 97/98, 101, 108, 118, 120/121, 142, 161, 163, 176/177, 183 tot en met 192, 205/206/207, 226 tot en met 230. In eerdere publicaties van zijn hand komt Wronki ook voor. Zie het boek ‘Beverwijkse Harmonie Kapel - Honderd jaar en nog een paar’ (de bladzijden 109 tot en met 120) en het boek ‘Beverwijk & Oranje, de banden met het koninklijk huis’. Tomasz Ziólek uit Wronki schreef speciaal hiervoor een bijdrage over Polen en Wronki in relatie tot het Oranjehuis, bladzijden 139 tot en met 144.
Twintigste busreis naar Wronki succesvol Beverwijkers blij verrast door Poolse cultuur en gastvrijheid BEVERWIJK-WRONKI – Schitterend weer, een gezellige groep, een gewaardeerd programma en ‘goed van eten en drinken’. Dat is wat een groep Beverwijkers en Heemskerkers heeft ervaren tijdens de 20 ste busreis naar Wronki, de Poolse partnerstad van Beverwijk. Een geslaagde zesdaagse, georganiseerd door de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki in samenwerking met Tomasz Ziólek, die begon met een ontvangst in het gemeentehuis en eindigde met de traditionele barbecue. In de tussenliggende dagen werden bezoeken gebracht aan de steden Poznan, Miedzyrzecz, Gorzów Wlkp en Sieraków. Voor een aantal gasten was het ‘t eerste bezoek aan Wronki, voor anderen was het een hernieuwde kennismaking. Tijdens de Wronkidag ontving burgemeester Mirek Wieczór de Nederlandse gasten, aansluitend werd de Franciscaner kloosterkerk bezocht en is er geluncht in de school in het dorp Biezdrowo. Vervolgens stond het meer van Chojno op het programma en een kennismaking met de gerenoveerde Evangelische begraafplaats in het dorp Wartoslaw. Een project waaraan Poolse en Duitse jongeren vrijwillig hebben meegewerkt en dat met financiële steun van de Europese Unie is uitgevoerd. Joods restaurant Het bezoek aan Poznan bevatte een hoogtepunt: de IJmonders genoten volop van de musical ‘Phantom of the Opera’ in het Muziektheater. Voor veel gasten waren de maaltijden in het Joodse restaurant Ludwiku do Rondla een bijzondere ervaring. De steden Gorzów Wlkp en Miedzyrzecz waren nieuw in het programma, met bezoekjes aan een kasteel en een museum plus een stadswandeling. De laatste dag van de trip naar Polen werd doorgebracht in Sieraków en Mniszki. De reizen naar Wronki staan altijd in het teken van cultuur en buitenleven. In Sieraków werd een toer met paard en wagen gemaakt door de bossen en ’s middags was het de beurt aan het natuur- en educatiecentrum waar ondermeer werd kennisgemaakt met de geschiedenis van oude ambachten en maakten de gasten gretig gebruik van de kans om zelf met riet en hout aan het werk te gaan. Piano ( zie archief pagina 2 ) Traditioneel werd het bezoek aan Wronki afgesloten met een barbecue bij vader Henryk en zoon Bartosz Roszak, waarbij ook de Poolse betrokkenen aanwezig waren. Wel heel bijzonder was deze reis voor het Beverwijkse echtpaar Evelien en Ger Zoon. Enkele jaren geleden schonken zij hun piano aan het gymnasium van Wronki. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om ‘hun piano’ in deze school in gebruik te zien en waren er bijzonder door geroerd. Bij het betreden van de school hoorden zij de klanken van de piano…. Het instrument wordt gebruikt bij alle evenementen in de school en er zijn leerlingen die er les op krijgen. Een mooiere bestemming had het echtpaar Zoon hun piano niet kunnen geven.
Poolse stagiair Robert: ‘Bij Van Vuuren Wegenbouw heb ik ontzettend veel geleerd’ Augustus 2006 Op het strand liggen kost niks, dat is pure vakantie’ ‘Ik was al heel blij dat ik uitverkozen was om naar Beverwijk te mogen komen, maar nu mijn stageperiode ten einde loopt, ben ik enorm verheugd dat ik hier heb mogen zijn. Het was een leerzame, fantastische periode, waarin ik veel mensen heb leren kennen’. Aan het woord is de achttienjarige student economie Robert Kandulski uit het Poolse Wronki. In het kader van de stedenband tussen Beverwijk en Wronki organiseert het bestuur tweejaarlijks een stage voor de ‘beste student’ uit Wronki. Dit keer een stage van twee maanden. Voor 2006 kozen de gemeente Wronki, een van de scholen en een commissie voor de nog jonge Kandulski. Hij zou feitelijk via Kiwanis Club Beverwijk stage lopen, doch dat ging niet door. ‘Het paste opeens niet meer in hun jaarprogramma en er was niemand beschikbaar om mij te begeleiden. Even was ik bang dat het niet door zou gaan. De secretaris van de stedenband, Wim Spruit heeft het voor mij opgenomen en zorgde voor een stageplek bij Van Vuuren Wegenbouw en voor onderdak bij verschillende gezinnen. Zo kon ik toch naar Beverwijk afreizen’. Robert logeerde bij verschillende gezinnen om zoveel mogelijk contacten op te doen en om zich te verdiepen in de Engelse taal. Eerst verbleef hij bij Gosia en Lars Meijer (zij is een geboren Poolse), vervolgens bij Arnold en Agnes Faber en het laatst bij Conny de Wit en haar zoon Fallou. ‘Het was een enorme ervaring om te zien hoe hartelijk ik ben ontvangen. De Nederlanders vinden de Polen zo gastvrij, nou, de Beverwijkers kunnen er ook wat van. Wandelen, fietsen, het strand en de duinen, Alkmaar, Haarlem, Volendam, Amsterdam, ik ben overal geweest.’ Aan zijn stage bij Van Vuuren Wegenbouw heeft hij mooie herinneringen. Hij wilde per se stage lopen bij een bedrijf waar hij zich kon bezig houden met calculaties, productiviteitsbewaking, voorraadbeheer enzovoort. Van Vuuren, niet alleen directeur Bert van Vuuren, maar ook de tientallen medewerkers, ontvingen hem met open armen. Bert van Vuuren: ‘Voor ons was het ook een interessante ervaring. We hebben vaker stagiaires of leerlingen over de vloer, maar nog niet eerder zo’n enthousiaste jonge Pool. Hij heeft hier veel kunnen leren, maar wij hebben ook het een en ander van hem opgestoken. Robert werkte zowel op kantoor, als op de werf. Ook ging hij mee met chauffeurs naar allerlei klussen. Zo doorliep hij ons hele bedrijf. Hij heeft veel met de computer gewerkt. Zo deed hij ondermeer de nacalculatie van transportmiddelen, voorraadbeheer en heeft hij meegewerkt aan het opnemen van nieuwe projecten, zoals bij de Universiteit van Utrecht’, aldus Van Vuuren. De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki blijft het nut inzien van dergelijke stages. ‘Het zou mooi zijn als over twee jaar weer zo’n gemotiveerde stagiair kan overkomen, maar ook geïnteresseerde jongeren uit Beverwijk, jongens en meisjes, die naar Wronki willen voor een stage zijn daar welkom. Een stage in een ander land, verrijkt je kennis alleen al door er te zijn. Als je dan ook nog een bedrijf of onderneming treft waar het klikt, is het helemaal mooi. Ook doe je talenkennis op en verblijf je in een totaal andere omgeving, in een andere cultuur’, aldus secretaris Wim Spruit. De sportieve Robert Kandulski – hij is gek op fietsen, voetbal en volleybal – wil zeker nog een keer terug komen: ‘Beverwijk is een mooie stad. Veel winkels en heel veel groen in de straten. De vijver bij het treinstation. Zoiets moois heb ik nog nooit gezien. En dan die weg naar het strand van Wijk aan Zee. Het is te gek dat je op de fiets binnen een kwartier bij het strand ben. In Polen zie ik de zee bijna nooit. Daarvoor duurt het reizen naar de Oostzee te lang. Maar Wijk aan Zee ligt zo dicht bij en op het strand liggen kost niets. Dat is vakantie! Ik heb mijn ouders en mijn oudere broer Slawomir heel wat te vertellen.’ Fotobijschriften: Robert Kandulski (links) met directeur Bert van Vuuren op de werf aan de Wijkermeerweg. Robert Kandulski werkte veel op de computer.
© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.
Werkbezoek Poolse onderzoekers leidt tot rapport plus conferentie. Het werkbezoek dat Karolina Strózynska- Matuszewska en Karolina Bloch uit Wronki aan de IJmond hebben gebracht, levert al dit jaar concrete resultaten op. Beide onderzoekers – die meer te weten wilden komen over ouderenzorg en ouderenactiviteiten – hebben naar eigen zeggen veel opgestoken van hun werkbezoek. Hun onderzoek (verricht in Polen en in de IJmond) leidt tot een rapport met aanbevelingen en een conferentie in oktober dit jaar in Wronki, bedoeld voor Poolse zorgverleners, bestuurders enz. Er wordt dan ook een delegatie uit Beverwijk verwacht. Zij maakten kennis met de activiteiten in Paviljoen Westerhout in Beverwijk, waar zij werden geïnformeerd door bestuurslid mevr. Joke Backus. De Poolse dames woonden een deel van de maandelijkse kienmiddag bij, spraken met enkele biljarters en keken met bewondering naar de serie geschilderde ‘zelfportretten’. In woonzorgcentrum Huis ter Wijck kregen ze een rondleiding van mevr. Edith Tiecken, activiteitenbegeleidster. Die bracht hen ook in contact met een aantal bewoners van het centrum en vertelde over de zorg die Huis ter Wijck biedt en de activiteiten die er plaatsvinden, ook bedoeld voor andere Beverwijkers. Verpleeghuis Meerstaete in Heemskerk vormde het derde onderdeel van het werkbezoek, dat werd voorbereid door Ed Bruyns. De onderzoekers zijn zeer onder de indruk van deze voorzieningen, de zorg en aandacht die er aan ouderen wordt gegeven en de veelheid aan activiteiten – niet alleen de recreatieve, maar ook op het vlak van fysio- en ergotherapie. Aan het bezoek ging een skypecontact tussen ouderen in Beverwijk en Wronki vooraf. Ook kregen de onderzoekers documentatie van ondermeer het ministerie van VWS, de ouderenbonden Anbo, KBO, PCOB enz. Het project komt tot stand dankzij een Pools-Zwitserse subsidie en de ondersteuning van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Foto’s Karolina Strózynska-Matuszewska
Robert Kanduslki trouwt Natalia Onze oud-stagiair Robert Kandulski uit Wronki is op zaterdag 12 september 2015 getrouwd met zijn Natalia. Het huwelijk vond plaats in de eeuwenoude Heilige Catharinakerk in het centrum van Wronki. Het feest vond een dag later plaats in het dorp Cmachowo. Beiden studeerden economie in Poznan. Robert liep in juni en juli 2006 (!) stage bij Van Vuuren Wegenbouw in Beverwijk en heeft altijd contact gehouden met onze regio, met name met zijn gastouders van destijds Arnold Faber en Agnes Brokers in Castricum. Arnold en Agnes woonden het huwelijk en de andere feestelijkheden bij. Zij verbleven een aantal dagen in Wronki en omgeving en logeerden in pension Kasztanka. Ook op deze plek onze felicitaties voor Robert & Natalia Kandulscy. Twee foto’s van het bruidspaar en een foto van Robert en zijn vriend Igor Owczarzak tijdens de vrijgezellenavond enkele dagen voor het huwelijk. Igor is de broer van Borys Owczarzak, ook oud- stagiair, inmiddels gehuwd met Kasia en vader van twee zoons en…. nog altijd in contact met zijn vrienden in Beverwijk!
Ouderen bezoeken Huis ter Wijck en ViVa!Elsanta Maart 2013 Derde fase seniorenproject Na een geslaagd werkbezoek van zorgverleners begin september, ontvangt de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki van 25 tot 29 september een ‘seniorendelegatie’ uit Wronki. Het gaat om negen ouderen en medewerkers in de ouderenzorg. Het bezoek maakt deel uit van het seniorenproject dat de stichting heeft opgezet met de gemeenten Wronki en Ostroróg en waaraan medewerking wordt verleend door medewerkers van Viva! Zorggroep. De Poolse gasten zijn de senioren Irena Klekota, Grazyna Wawrzyniak, Teresa Przybysz en Krystyna Kurowska, de verpleegkundigen Joanna Lisiak, en Justyna Józwiak plus beide onderzoeksters Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch. Chauffeur is Jaroslaw Golon. Van ViVa!Zorgroep werken aan het project mee Edith Tiecken, Laura de Ridder, Rina Nijman en Chanel Peek, coördinator van het project is stedenbandvoorzitter Wim Spruit. Het project is in het voorjaar van 2013 gestart met een bezoek aan Beverwijk en omgeving door de twee onderzoekers: Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch. Zij wilden met eigen ogen zien hoe ouderen in Nederland wonen, leven, actief zijn enz. Het daarna door hen opgestelde rapport is in oktober in Polen gepresenteerd tijdens een conferentie waaraan ook een Beverwijkse delegatie heeft deelgenomen. De Poolse gasten worden op 25 september welkom geheten in Huis ter Wijck. De dag erop bezoeken zij zowel Huis ter Wijck als het er vlakbij gelegen ViVa!Elsanta. ’s Middags is er in het kader van de Landelijke Burendag in Huis ter Wijck een percussieworkshop voor bewoners en andere geïnteresseerden. Ook de senioren en andere gasten uit Wronki nemen hieraan deel. Zaterdag staat ’s morgens in het teken van de Beverwijkse Bazaar en ’s middags gaat de groep naar Wijk aan Zee, waar Bert Kisjes de Polen uitleg geeft over ouderenprojecten in het dorp, zoals ‘Kroon op je leven’. Aansluitend wacht het Wijk aan Zeese strand. Zondag wordt een toeristische dag, met ter afsluiting een barbecue voor alle gasten, gastouders en andere vrijwilligers.
Veel over stedenband in recent boek Wim Spruit Het nieuwste boek van onze voorzitter Wim Spruit, ‘Tussen Schapen En Wolven, aantekeningen over de Beverwijkse politiek’, gaat met name over zijn periode als gemeenteraadslid en wethouder van Beverwijk. De stedenband met Wronki komt er ook uitgebreid in voor. Met name de band die de gemeente Beverwijk vanaf 1989 onderhield en in 2013 abrupt stopte. In het boek beschrijft hij ondermeer op welke wijze de gemeente Beverwijk in 2013 abrupt en eenzijdig een einde maakte aan de officiële banden met Wronki. Met name de volgende bladzijden gaan over (de samenwerking en het verbreken daarvan met) Wronki: 2, 3, 5, 9, 11, 13, 24/25, 39, 52 tot en met 55, 94/95, 97/98, 101, 108, 118, 120/121, 142, 161, 163, 176/177, 183 tot en met 192, 205/206/207, 226 tot en met 230. In eerdere publicaties van zijn hand komt Wronki ook voor. Zie het boek ‘Beverwijkse Harmonie Kapel - Honderd jaar en nog een paar’ (de bladzijden 109 tot en met 120) en het boek ‘Beverwijk & Oranje, de banden met het koninklijk huis’. Tomasz Ziólek uit Wronki schreef speciaal hiervoor een bijdrage over Polen en Wronki in relatie tot het Oranjehuis, bladzijden 139 tot en met 144.
Twintigste busreis naar Wronki succesvol Beverwijkers blij verrast door Poolse cultuur en gastvrijheid BEVERWIJK-WRONKI – Schitterend weer, een gezellige groep, een gewaardeerd programma en ‘goed van eten en drinken’. Dat is wat een groep Beverwijkers en Heemskerkers heeft ervaren tijdens de 20 ste busreis naar Wronki, de Poolse partnerstad van Beverwijk. Een geslaagde zesdaagse, georganiseerd door de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki in samenwerking met Tomasz Ziólek, die begon met een ontvangst in het gemeentehuis en eindigde met de traditionele barbecue. In de tussenliggende dagen werden bezoeken gebracht aan de steden Poznan, Miedzyrzecz, Gorzów Wlkp en Sieraków. Voor een aantal gasten was het ‘t eerste bezoek aan Wronki, voor anderen was het een hernieuwde kennismaking. Tijdens de Wronkidag ontving burgemeester Mirek Wieczór de Nederlandse gasten, aansluitend werd de Franciscaner kloosterkerk bezocht en is er geluncht in de school in het dorp Biezdrowo. Vervolgens stond het meer van Chojno op het programma en een kennismaking met de gerenoveerde Evangelische begraafplaats in het dorp Wartoslaw. Een project waaraan Poolse en Duitse jongeren vrijwillig hebben meegewerkt en dat met financiële steun van de Europese Unie is uitgevoerd. Joods restaurant Het bezoek aan Poznan bevatte een hoogtepunt: de IJmonders genoten volop van de musical ‘Phantom of the Opera’ in het Muziektheater. Voor veel gasten waren de maaltijden in het Joodse restaurant Ludwiku do Rondla een bijzondere ervaring. De steden Gorzów Wlkp en Miedzyrzecz waren nieuw in het programma, met bezoekjes aan een kasteel en een museum plus een stadswandeling. De laatste dag van de trip naar Polen werd doorgebracht in Sieraków en Mniszki. De reizen naar Wronki staan altijd in het teken van cultuur en buitenleven. In Sieraków werd een toer met paard en wagen gemaakt door de bossen en ’s middags was het de beurt aan het natuur- en educatiecentrum waar ondermeer werd kennisgemaakt met de geschiedenis van oude ambachten en maakten de gasten gretig gebruik van de kans om zelf met riet en hout aan het werk te gaan. Piano ( zie archief pagina 2 ) Traditioneel werd het bezoek aan Wronki afgesloten met een barbecue bij vader Henryk en zoon Bartosz Roszak, waarbij ook de Poolse betrokkenen aanwezig waren. Wel heel bijzonder was deze reis voor het Beverwijkse echtpaar Evelien en Ger Zoon. Enkele jaren geleden schonken zij hun piano aan het gymnasium van Wronki. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om ‘hun piano’ in deze school in gebruik te zien en waren er bijzonder door geroerd. Bij het betreden van de school hoorden zij de klanken van de piano…. Het instrument wordt gebruikt bij alle evenementen in de school en er zijn leerlingen die er les op krijgen. Een mooiere bestemming had het echtpaar Zoon hun piano niet kunnen geven.
Poolse stagiair Robert: ‘Bij Van Vuuren Wegenbouw heb ik ontzettend veel geleerd’ Augustus 2006 Op het strand liggen kost niks, dat is pure vakantie’ ‘Ik was al heel blij dat ik uitverkozen was om naar Beverwijk te mogen komen, maar nu mijn stageperiode ten einde loopt, ben ik enorm verheugd dat ik hier heb mogen zijn. Het was een leerzame, fantastische periode, waarin ik veel mensen heb leren kennen’. Aan het woord is de achttienjarige student economie Robert Kandulski uit het Poolse Wronki. In het kader van de stedenband tussen Beverwijk en Wronki organiseert het bestuur tweejaarlijks een stage voor de ‘beste student’ uit Wronki. Dit keer een stage van twee maanden. Voor 2006 kozen de gemeente Wronki, een van de scholen en een commissie voor de nog jonge Kandulski. Hij zou feitelijk via Kiwanis Club Beverwijk stage lopen, doch dat ging niet door. ‘Het paste opeens niet meer in hun jaarprogramma en er was niemand beschikbaar om mij te begeleiden. Even was ik bang dat het niet door zou gaan. De secretaris van de stedenband, Wim Spruit heeft het voor mij opgenomen en zorgde voor een stageplek bij Van Vuuren Wegenbouw en voor onderdak bij verschillende gezinnen. Zo kon ik toch naar Beverwijk afreizen’. Robert logeerde bij verschillende gezinnen om zoveel mogelijk contacten op te doen en om zich te verdiepen in de Engelse taal. Eerst verbleef hij bij Gosia en Lars Meijer (zij is een geboren Poolse), vervolgens bij Arnold en Agnes Faber en het laatst bij Conny de Wit en haar zoon Fallou. ‘Het was een enorme ervaring om te zien hoe hartelijk ik ben ontvangen. De Nederlanders vinden de Polen zo gastvrij, nou, de Beverwijkers kunnen er ook wat van. Wandelen, fietsen, het strand en de duinen, Alkmaar, Haarlem, Volendam, Amsterdam, ik ben overal geweest.’ Aan zijn stage bij Van Vuuren Wegenbouw heeft hij mooie herinneringen. Hij wilde per se stage lopen bij een bedrijf waar hij zich kon bezig houden met calculaties, productiviteitsbewaking, voorraadbeheer enzovoort. Van Vuuren, niet alleen directeur Bert van Vuuren, maar ook de tientallen medewerkers, ontvingen hem met open armen. Bert van Vuuren: ‘Voor ons was het ook een interessante ervaring. We hebben vaker stagiaires of leerlingen over de vloer, maar nog niet eerder zo’n enthousiaste jonge Pool. Hij heeft hier veel kunnen leren, maar wij hebben ook het een en ander van hem opgestoken. Robert werkte zowel op kantoor, als op de werf. Ook ging hij mee met chauffeurs naar allerlei klussen. Zo doorliep hij ons hele bedrijf. Hij heeft veel met de computer gewerkt. Zo deed hij ondermeer de nacalculatie van transportmiddelen, voorraadbeheer en heeft hij meegewerkt aan het opnemen van nieuwe projecten, zoals bij de Universiteit van Utrecht’, aldus Van Vuuren. De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki blijft het nut inzien van dergelijke stages. ‘Het zou mooi zijn als over twee jaar weer zo’n gemotiveerde stagiair kan overkomen, maar ook geïnteresseerde jongeren uit Beverwijk, jongens en meisjes, die naar Wronki willen voor een stage zijn daar welkom. Een stage in een ander land, verrijkt je kennis alleen al door er te zijn. Als je dan ook nog een bedrijf of onderneming treft waar het klikt, is het helemaal mooi. Ook doe je talenkennis op en verblijf je in een totaal andere omgeving, in een andere cultuur’, aldus secretaris Wim Spruit. De sportieve Robert Kandulski – hij is gek op fietsen, voetbal en volleybal – wil zeker nog een keer terug komen: ‘Beverwijk is een mooie stad. Veel winkels en heel veel groen in de straten. De vijver bij het treinstation. Zoiets moois heb ik nog nooit gezien. En dan die weg naar het strand van Wijk aan Zee. Het is te gek dat je op de fiets binnen een kwartier bij het strand ben. In Polen zie ik de zee bijna nooit. Daarvoor duurt het reizen naar de Oostzee te lang. Maar Wijk aan Zee ligt zo dicht bij en op het strand liggen kost niets. Dat is vakantie! Ik heb mijn ouders en mijn oudere broer Slawomir heel wat te vertellen.’ Fotobijschriften: Robert Kandulski (links) met directeur Bert van Vuuren op de werf aan de Wijkermeerweg. Robert Kandulski werkte veel op de computer.