© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.

Ouderen uit Wronki kijken

ogen uit

Volgend jaar weer delegatie naar Polen

2014 Volgend jaar gaat er een delegatie professionals uit Beverwijk naar Wronki om daar hun collega’s in de ouderenzorg te ontmoeten en om van elkaar te leren. In de volgende fase, zo is de bedoeling, komt er een uitwisseling van senioren tot stand. Op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki was er afgelopen dagen al een ‘seniorendelegatie’ uit het Poolse Wronki op bezoek in Beverwijk. Het bezoek maakte deel uit van het seniorenproject dat de stichting heeft opgezet met de gemeenten Wronki en Ostroróg en waaraan medewerking wordt verleend door medewerkers van ViVa! Zorggroep. Werkbezoek Het project is in het voorjaar van 2013 gestart met een werkbezoek aan Beverwijk en omgeving (Huis ter Wijck, Paviljoen Westerhout enz.) door de onderzoekers Karolina Bloch en Karolina Strózynka-Matuszewska. Het door hen daarna geschreven rapport over ouderen en ouderenactiviteiten is in oktober in Polen gepresenteerd tijdens een conferentie, waaraan ook een Beverwijkse delegatie deelnam. De negen Poolse gasten werden ontvangen in Huis ter Wijck. De dag erop was er een rondleiding in Huis ter Wijck en ViVa!Elsanta. ’s Middags was er in Huis ter Wijck een percussieworkshop voor bewoners en andere geïnteresseerden, waaraan ook de delegatie uit Wronki vol energie deelnam. Strand en rondvaart Zaterdagmorgen werd de Beverwijkse Bazaar bezocht (de bazaar zorgde voor gratis toegangs- en parkeerbewijzen) en ’s middags waren er leerzame en ontspannen uurtjes in Wijk aan Zee. Bert Kisjes gaf uitleg over enkele projecten in het dorp, zoals ‘Kroon op je leven’, Cultural Village of Europe en meer. Aansluitend was er tijd voor het Wijk aan Zeese strand. De zondag stond in het teken van Amsterdam, met een rondvaart door de grachten. Het werkbezoek werd afgesloten met een barbecue voor alle gasten, gastouders en andere vrijwilligers. De barbecue was een cadeau van Albert Heijn. Een grote verrassing voor het bestuur van de stedenband. De stichting ontvangt geen subsidie, is afhankelijk van een groep donateurs en dat AH de barbecue heeft gesponsord werd door iedereen zeer gewaardeerd. Kijk voor meer foto’s en informatie op www.beverwijk-wronki.nl. Overigens, de jaarlijkse busreis van de stichting stedenband naar Wronki in Polen is in 2015 van 24 tot en met 31 mei.
Oud voorzitter bij RTV IJmond Onze Oud voorzitter Wim Spruit is te gast geweest bij presentator Frank Koning, in zijn programma “Frank en Vrij” op 8 Juni 2018
Jakub Szymankiewicz (Wronki) loopt Marathon van Amsterdam 2019 Net als een paar jaar geleden neemt Jakub Szymankiewicz uit Wronki deel aan de Marathon van Amsterdam op zaterdag 19 oktober. Kwam hij destijds alleen naar Beverwijk, nu neemt hij zijn familie mee: tien personen! Zij verblijven drie dagen in onze regio en gaan naar de hoofdstad om Jakub (ook wel Kuba genoemd) aan te moedigen. Hij loopt mee als ‘elite loper’ en zijn doel is 2:16-18. Jakub is in Polen geboren op 1 september 1990 en heeft gespeeld in het jeugdteam van FC Amica Wronki en is – in zijn bescheiden woorden – ‘amateur’ hardloper. Zijn passies zijn voetbal en een gezonde leefstijl. ‘Ik wil mijn grenzen verleggen, de wereld leren kennen en dat alles met een glimlach op mijn gezicht’. Hij is afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Poznan, is programmeur van beroep, sportdiëtist, blogger (jakubszymankiewicz.pl) en – het belangrijkste voor hem – een ambitieuze sportman. ‘Ik ben mijn eigen sponsor, trainer, dokter, fysiotherapeut en diëtist. Mijn ambities liggen hoog, de eerder behaalde resultaten zeggen mij niks. Na elke loop zoek ik mijn zwakheden op. Het kan altijd beter. Aan de ene kant ben ik een professional, aan de andere kant een heel rustig mens’. Jakub verscheen aan de start in Rome, Ravenna, Leipzig, Berlijn, Wenen, Praag, Eindhoven, Amsterdam, Warschau, Krakau, Poznan en vele andere steden in Polen. Hij werd tweede in de Ravenna Marathon, derde in Leipzig en Studentenkampioen in de Halve Marathon in Pila. Zijn beste ervaring was de Marathon van Berlijn, waaraan hij als ‘elite loper’ twee maal heeft deelgenomen. Zijn officiële, persoonlijke records zijn: 10 km 30:51 (Poznan), halve marathon 1:07:42 (Warschau) en de marathon 2:22:31 (Berlijn). Zijn vooruitgang in de marathons is af te lezen uit het volgende rijtje. 2014 – 2:32:16 (Ravenna), 2015 – 2:27:00 (Leipzig), 2016 – 2:25:50 (Eindhoven), 2017 – 2:23:35 (Berlijn), 2018 – 2:22:31 (Berlijn), 2019 – 2:23:01 Krakau (in nat weer en zware regenbuien).
Geschenk voor alle vrijwilligers hulptransporten en stedenband Jubileumboek ‘IJmond- Wronki 1980-2020’ Augustus 2021 Vorig jaar bestonden de banden tussen de regio IJmond en Wronki veertig jaar. Er stonden jubileumactiviteiten gepland, maar door corona gingen die niet door. Er komt wel een tastbare herinnering aan het jubileum van de langdurige vriendschapsbanden tussen de beide regio’s: een jubileumboek, een kroniek, dat aan het einde van dit jaar verschijnt. Het boek wordt een cadeau voor alle vrijwilligers, die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van IJmond-Wronki. Gastgezinnen, (vrachtwagen)chauffeurs, depothouders, bestuursleden, leden van werkgroepen, project-coördinatoren, sorteerders en inpakkers, lossers en laders (ten tijde van de hulpacties), tolken enzovoort. Aan het boek ‘IJmond-Wronki 1980-2020’ wordt belangeloos meegewerkt door de uitgever/auteur, de vertalers (het wordt een tweetalig boek) e.a. Samensteller van het boek is de Beverwijkse publicist Wim Spruit, het enige bestuurslid dat ruim veertig jaar actief is in de betrekkingen tussen de IJmond en Wronki. Het wordt een full colour uitgave met een beoogde oplage van 1.000 exemplaren. De helft blijft in de IJmond, de andere helft gaat naar Wronki. In circa 200 bladzijden, groot formaat, met tekst en enkele honderden foto’s, wordt de gezamenlijke geschiedenis beschreven. Vanaf de eerste transporten met hulpgoederen naar Polen via de Stichting IJmond Helpt Polen, later ook door de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki en de activiteiten van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. De stichting stedenband organiseert in niet- corona tijd stages, uitwisselingen en werkbezoeken. Wie als (oud)vrijwilliger het boek mettertijd wil ontvangen, kan zich aanmelden door een mailtje te sturen naar wronkiboek@gmail.com of schriftelijk via Spruit PR, Leliestraat 16, 1943 LK Beverwijk. Andere geïnteresseerden kunnen zich eveneens aanmelden en worden op de hoogte gehouden van de datum van de publicatie. Het boek komt niet in de boekhandel. Voor de drukkosten zijn de initiatiefnemers op zoek naar sponsors, personen en bedrijven/instellingen die bereid zijn een financiële bijdrage te leveren. Elke sponsor ontvangt één of meer exemplaren. Van elke sponsor wordt (desgewenst) de naam in het boek vermeld. Wie meer dan € 250,- overmaakt wordt tevens vermeld met het bedrijfslogo. De schenking kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL 25 RABO 0340 5335 28 ten name van Spruit PR, de uitgever van het boek. Onder vermelding van ‘sponsoring boek’.
Tekst
Internationale samenwerking van jongeren uit Wroniec Tijdens haar verblijf in het Koninkrijk der Nederlanden hebben de voorzitter en vice-voorzitter van de Jeugdraad van de gemeente Wronki een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van hun vriend Jongerenraad Heemskerk. De tijd die we samen doorbrachten, maakte het mogelijk ervaringen uit te wisselen, verdere gezamenlijke activiteiten te bespreken en het bezoek van jonge Nederlanders aan Wronki te plannen. - Ik ben verheugd dat we ter gelegenheid van de promotie van het boek van Wim Spruit over de Wroniec-Nederlandse samenwerking onze Nederlandse vrienden weer hebben kunnen ontmoeten - zegt de voorzitter, Julia Adamczak. - Deze reis was echt een geweldige kans voor mij! Ik heb geweldige jonge mensen ontmoet met wie we veel tijd hebben doorgebracht, voegt vicevoorzitter Maria Sawczuk toe. Ook de jeugdraadsleden uit Heemskerk spreken in dezelfde geest. - Onze volgende ontmoeting bracht veel interessante ervaringen. De vriendelijkheid van de jeugd uit Wroniec is geweldig. Ik hoop jullie allemaal volgend jaar te zien. We missen gewone herinneringen aan Wronki - legt voorzitter Jongerenraad Heemskerk Marcel Dijkstra uit. - Ik vond de tijd die ik samen doorbracht leuker dan ik had verwacht. Ik had de eer om onze vrienden het beste van onze stad te laten zien - op een plek die ons thuis is. Het was geweldig om de overeenkomsten en verschillen tussen onze culturen te zien. Ik kijk ernaar uit om Wronki te bezoeken. Ik hoor dat je veel te bieden hebt, vult Quinn van Veen aan. Juniorraadsleden uit Wroniec en vertegenwoordigers van Jongerenraad Heemskerk namen deel aan de première van het boek "IJmond-Wronki 1980-2020", bezochten het nabijgelegen openluchtmuseum Zaanse Schans molens, gingen naar de badplaats Wijk aan Zee, wandelden door Beverwijk en Heemskerk, en ten slotte - op uitnodiging van Wim Spruit - gingen ze samen lunchen.
 Komunikat Prasowy Komunikat Prasowy
Tekst en foto’s: Gemeente Wronki
© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.

Ouderen uit Wronki kijken ogen uit

Volgend jaar weer delegatie naar Polen

2014 Volgend jaar gaat er een delegatie professionals uit Beverwijk naar Wronki om daar hun collega’s in de ouderenzorg te ontmoeten en om van elkaar te leren. In de volgende fase, zo is de bedoeling, komt er een uitwisseling van senioren tot stand. Op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki was er afgelopen dagen al een ‘seniorendelegatie’ uit het Poolse Wronki op bezoek in Beverwijk. Het bezoek maakte deel uit van het seniorenproject dat de stichting heeft opgezet met de gemeenten Wronki en Ostroróg en waaraan medewerking wordt verleend door medewerkers van ViVa! Zorggroep. Werkbezoek Het project is in het voorjaar van 2013 gestart met een werkbezoek aan Beverwijk en omgeving (Huis ter Wijck, Paviljoen Westerhout enz.) door de onderzoekers Karolina Bloch en Karolina Strózynka- Matuszewska. Het door hen daarna geschreven rapport over ouderen en ouderenactiviteiten is in oktober in Polen gepresenteerd tijdens een conferentie, waaraan ook een Beverwijkse delegatie deelnam. De negen Poolse gasten werden ontvangen in Huis ter Wijck. De dag erop was er een rondleiding in Huis ter Wijck en ViVa!Elsanta. ’s Middags was er in Huis ter Wijck een percussieworkshop voor bewoners en andere geïnteresseerden, waaraan ook de delegatie uit Wronki vol energie deelnam. Strand en rondvaart Zaterdagmorgen werd de Beverwijkse Bazaar bezocht (de bazaar zorgde voor gratis toegangs- en parkeerbewijzen) en ’s middags waren er leerzame en ontspannen uurtjes in Wijk aan Zee. Bert Kisjes gaf uitleg over enkele projecten in het dorp, zoals ‘Kroon op je leven’, Cultural Village of Europe en meer. Aansluitend was er tijd voor het Wijk aan Zeese strand. De zondag stond in het teken van Amsterdam, met een rondvaart door de grachten. Het werkbezoek werd afgesloten met een barbecue voor alle gasten, gastouders en andere vrijwilligers. De barbecue was een cadeau van Albert Heijn. Een grote verrassing voor het bestuur van de stedenband. De stichting ontvangt geen subsidie, is afhankelijk van een groep donateurs en dat AH de barbecue heeft gesponsord werd door iedereen zeer gewaardeerd. Kijk voor meer foto’s en informatie op www.beverwijk- wronki.nl. Overigens, de jaarlijkse busreis van de stichting stedenband naar Wronki in Polen is in 2015 van 24 tot en met 31 mei.
Oud voorzitter bij RTV IJmond Onze Oud voorzitter Wim Spruit is te gast geweest bij presentator Frank Koning, in zijn programma “Frank en Vrij” op 8 Juni 2018
Geschenk voor alle vrijwilligers hulptransporten en stedenband Jubileumboek ‘IJmond-Wronki 1980-2020’ Augustus 2021 Vorig jaar bestonden de banden tussen de regio IJmond en Wronki veertig jaar. Er stonden jubileumactiviteiten gepland, maar door corona gingen die niet door. Er komt wel een tastbare herinnering aan het jubileum van de langdurige vriendschapsbanden tussen de beide regio’s: een jubileumboek, een kroniek, dat aan het einde van dit jaar verschijnt. Het boek wordt een cadeau voor alle vrijwilligers, die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van IJmond-Wronki. Gastgezinnen, (vrachtwagen)chauffeurs, depothouders, bestuursleden, leden van werkgroepen, project-coördinatoren, sorteerders en inpakkers, lossers en laders (ten tijde van de hulpacties), tolken enzovoort. Aan het boek ‘IJmond-Wronki 1980-2020’ wordt belangeloos meegewerkt door de uitgever/auteur, de vertalers (het wordt een tweetalig boek) e.a. Samensteller van het boek is de Beverwijkse publicist Wim Spruit, het enige bestuurslid dat ruim veertig jaar actief is in de betrekkingen tussen de IJmond en Wronki. Het wordt een full colour uitgave met een beoogde oplage van 1.000 exemplaren. De helft blijft in de IJmond, de andere helft gaat naar Wronki. In circa 200 bladzijden, groot formaat, met tekst en enkele honderden foto’s, wordt de gezamenlijke geschiedenis beschreven. Vanaf de eerste transporten met hulpgoederen naar Polen via de Stichting IJmond Helpt Polen, later ook door de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki en de activiteiten van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. De stichting stedenband organiseert in niet-corona tijd stages, uitwisselingen en werkbezoeken. Wie als (oud)vrijwilliger het boek mettertijd wil ontvangen, kan zich aanmelden door een mailtje te sturen naar wronkiboek@gmail.com of schriftelijk via Spruit PR, Leliestraat 16, 1943 LK Beverwijk. Andere geïnteresseerden kunnen zich eveneens aanmelden en worden op de hoogte gehouden van de datum van de publicatie. Het boek komt niet in de boekhandel. Voor de drukkosten zijn de initiatiefnemers op zoek naar sponsors, personen en bedrijven/instellingen die bereid zijn een financiële bijdrage te leveren. Elke sponsor ontvangt één of meer exemplaren. Van elke sponsor wordt (desgewenst) de naam in het boek vermeld. Wie meer dan € 250,- overmaakt wordt tevens vermeld met het bedrijfslogo. De schenking kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL 25 RABO 0340 5335 28 ten name van Spruit PR, de uitgever van het boek. Onder vermelding van ‘sponsoring boek’.
Tekst
Internationale samenwerking van jongeren uit Wroniec Tijdens haar verblijf in het Koninkrijk der Nederlanden hebben de voorzitter en vice-voorzitter van de Jeugdraad van de gemeente Wronki een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van hun vriend Jongerenraad Heemskerk. De tijd die we samen doorbrachten, maakte het mogelijk ervaringen uit te wisselen, verdere gezamenlijke activiteiten te bespreken en het bezoek van jonge Nederlanders aan Wronki te plannen. - Ik ben verheugd dat we ter gelegenheid van de promotie van het boek van Wim Spruit over de Wroniec-Nederlandse samenwerking onze Nederlandse vrienden weer hebben kunnen ontmoeten - zegt de voorzitter, Julia Adamczak. - Deze reis was echt een geweldige kans voor mij! Ik heb geweldige jonge mensen ontmoet met wie we veel tijd hebben doorgebracht, voegt vicevoorzitter Maria Sawczuk toe. Ook de jeugdraadsleden uit Heemskerk spreken in dezelfde geest. - Onze volgende ontmoeting bracht veel interessante ervaringen. De vriendelijkheid van de jeugd uit Wroniec is geweldig. Ik hoop jullie allemaal volgend jaar te zien. We missen gewone herinneringen aan Wronki - legt voorzitter Jongerenraad Heemskerk Marcel Dijkstra uit. - Ik vond de tijd die ik samen doorbracht leuker dan ik had verwacht. Ik had de eer om onze vrienden het beste van onze stad te laten zien - op een plek die ons thuis is. Het was geweldig om de overeenkomsten en verschillen tussen onze culturen te zien. Ik kijk ernaar uit om Wronki te bezoeken. Ik hoor dat je veel te bieden hebt, vult Quinn van Veen aan. Juniorraadsleden uit Wroniec en vertegenwoordigers van Jongerenraad Heemskerk namen deel aan de première van het boek "IJmond-Wronki 1980-2020", bezochten het nabijgelegen openluchtmuseum Zaanse Schans molens, gingen naar de badplaats Wijk aan Zee, wandelden door Beverwijk en Heemskerk, en ten slotte - op uitnodiging van Wim Spruit - gingen ze samen lunchen.
Komunikat Prasowy Komunikat Prasowy