© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.

Laatste busreis naar Wronki

Juni 2015 Joods Lapidarium maakt grote indruk Boeiend en zonovergoten verblijf in Wronki De 25ste busreis naar Wronki is voor alle deelnemers een onvergetelijke reis geworden. Prachtig weer, alle dagen zon en een activiteiten- en excursieprogramma dat door alle gasten werd gewaardeerd. Met een openingsdag in het teken van een (hernieuwde) kennismaking met Wronki en een slotmiddag met een spetterende barbecue in Western-Relax in het dorpje Karolewo, gecombineerd met een tocht door de bossen met paarden en huifkar. En… het complete bestuur was meegereisd: voorzitter Wim Spruit (25 jaar reisleider!), secretaris Herman Brouwer, penningmeester Jaap Bubberman en bestuurslid Melanie Voorhans- Wijand, met ‘gastouders’ in haar portefeuille. Met onze hartelijk dank aan Tomasz Ziólek, onze steunpilaar en ambassadeur in Wronki! De meeste indruk maakte het bezoek aan het Joods Lapidarium in Wronki. Een verzameling stenen van Joodse graven, samengebracht aan de rand van eeuwenoude bossen in Wronki, vlakbij waar ooit een Joodse begraafplaats was. De door de nazi’s vernielde grafzerken werden door hen in Polen gebruikt als materiaal om wegen aan te leggen. Als onderlaag voor een asfaltweg. Bij recente wegwerkzaamheden kwamen de brokken steen aan de oppervlakte. De bevolking van Wronki was ontdaan en vrijwilligers opperden het plan om er een Joods Lapidarium mee in te richten. Als een herdenkingsmonument en -plek. De Beverwijkse gasten waren onder de indruk van het verhaal dat Piotr Pojasek, één van de initiatiefnemers, vertelde. Een ander gedenkwaardig moment was de hartelijke ontmoeting met burgemeester Mirek Wieczór en Alicja Pyzik, ambtenaar buitenlandse betrekkingen in het gemeentehuis: toespraken, bedankjes, uitwisselen van cadeautjes. Er werd volop genoten van een vaartocht over de rivier de Warta, van het bierproeven in brouwerij Lech Poznan, het museumbezoek in Szamotuly en Prusim, maar ook van de operavoorstelling Aida in het Grote Theater van Poznan. Meer informatie: website www.wronki.pl en www.lapidarium-wronki.pl

Arion schenkt uniformen

Oktober 2015 Arion Wijk aan Zee schenkt uniformen aan Wronki Door het ophouden te bestaan van Muziekvereniging Arion Wijk aan Zee, heeft het bestuur besloten de circa 40 uniformen te schenken aan Wronki. Via onze stichting zijn de uniformen in bezit gekomen van het Cultureel Centrum Wronki. Eind september heeft de penningmeester van Arion Wim Aardenburg, samen met zijn echtgenote, in hun camper de vracht persoonlijk afgeleverd. De directeur van het cultureel centrum (WOK), Michal Poniewski heeft de uniformen hoogstpersoonlijk in ontvangst genomen. Een paar dagen nadat het aanbod van Arion bekend werd, reageerde Michal en ook Alicja Pyzik (ambtenaar buitenlandse betrekkingen gemeente Wronki) meteen enthousiast en zeer positief. Zij zijn blij dat Arion aan hen heeft gedacht, want in hun gemeente is grote belangstelling voor de kleding. Wronki kent één fanfare en wil, met name in de dorpen, meer muziekkorpsen creëren. Door de gulle gift van het Wijk aan Zeese Arion is een eerste stap gezet. Het bestuur van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki is hierover blij en verheugd. Aan de andere kant betreurt het ook het feit dat de oudste muziekvereniging van de regio (opgericht in 1899) begin dit jaar is opgeheven. Ook de gemeente Wronki liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en ‘betreurt het dat juist in een dorp geen muziekvereniging meer bestaat’. Op de website van Wronki (www.wronki.pl) staat een bericht over de zending.

Hardlopers uit Wronki

Oktober 2015 Lopers uit Wronki via Beverwijk naar Amsterdam Kwam vorig jaar oktober Jakub Szymankiewicz in zijn eentje naar Beverwijk om deel te nemen aan de Halve Marathon van Amsterdam, dit jaar komt een groep van 9 lopers uit Wronki: Adrianna Srama, Anna Rychczynska, Milena Gorecka, Aldona Gorecka, Michal Piwosz, Szymon Baranowski, Jakub Gzyl, Miroslaw Bialek en Bartosz Roszak. Met name Bartosz is in Beverwijk en omgeving bekend als lid van de gemeenteraad van Wronki en als contactpersoon voor onze stichting. De lopers zijn lid van de Hardloop Club Wronki, die meer dan zeventig leden telt. De hardlopers nemen deel aan wedstrijden in heel Polen, ondermeer marathons in Warschau, Krakau, Wroclaw, Poznan en aan talloze halve marathons, die steeds vaker in Polen worden georganiseerd. De groep uit Wronki verblijft in Beverwijk-Wijk aan Zee. Zij nemen zondag 18 oktober deel aan de Halve Marathon in Amsterdam. Voor meer informatie www.wkb.wronki.pl. De loopgroep staat ook op Facebook.
Eerbetoon voor Karolina’s van Femina Project Wronki November 2015 Tijdens het werkbezoek van een delegatie aan Wronki, zijn Karolina Bloch (voorzitter) en Karolina Strózynska-Matuszewska (vicevoorzitter) van Femina Project Wronki onderscheiden met een kruis van verdienste van ‘Nederland-Polen’. De onderscheiding werd uitgereikt door de voorzitter van onze stichting, Wim Spruit. De beide vrouwen zijn volgens de stedenbandvoorzitter ‘pioniers’. ‘Het vrijwilligerswerk dat zij doen is voor Polen uniek. Alle vrije tijd zit in projecten die ten goede komen aan het welzijn van vrouwen, ouderen en kinderen. Zij werken vanuit een grote betrokkenheid, met toewijzing en idealisme’. De dames ontvingen een eremedaille en een oorkonde en uit handen van oud-voorzitter van de Commissie Wronki-Beverwijk, Tomasz Ziólek, bloemen. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in Hotel Olympic, vlak voor aanvang van een theatervoorstelling. Bloch en Strózynska-Matuszewska werken al enige jaren samen met de Beverwijkers. Er is ondermeer een seniorenproject gaande, volgend jaar komt een groep dorpskinderen naar Beverwijk en omgeving en na vier uitwisselingen op het professionele vlak, wordt gewerkt aan een bezoek van Poolse ouderen en beroepskrachten aan Beverwijk.
Uitwisseling leidt tot bezoek van senioren aan Beverwijk November 2015 Volgend jaar komt een groep ouderen en beroepskrachten ouderenzorg naar Beverwijk en omgeving. Het is het voorlopige sluitstuk van een serie van vier werkbezoeken die de afgelopen jaren over en weer zijn gebracht door professionals. Een delegatie van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki was van 11 tot en met 15 november 2015 voor een werkbezoek in Wronki: zes beroepskrachten die werken met ouderen - Edith Tiecken-Fokker (activiteitenbegeleidster ViVa!zorggroep), Laura de Ridder (vrijwilligerscoördinator ViVa!zorggroep), Gonnie Tiecken-de Vries (wijkziekenverzorgster), Ine de Jong (Jongdynamic acupunctuur- en massagepraktijk), Willy van Eerden (Sociaal Team Beverwijk) en Cheryl van der Meij (groepsbegeleidster Harteheem) – en stedenbandvoorzitter Wim Spruit. Zij maakten workshops mee, woonden lezingen bij in een woonzorgcentrum voor ouderen, een tehuis voor vrouwen met een beperking en een dagcentrum voor mensen met een beperking. Het seniorenproject is een samenwerkingsverband van de stichting stedenband en het Femina Project Wronki, geleid door Karolina Bloch (voorzitter) en Karolina Strózynska-Matuszewska (vicevoorzitter).

Krantenknipsels

Een Archief van vooral krantenknipsels uit de diverse regionale dag of weekbladen van Beverwijk en Wronki.

Stedenband en Beverwijk

Klik op het wapen van Beverwijk om naar deze pagina te gaan.
Zilveren samenwerking 2006
Zilveren Jubileum (NL) Zilveren Jubileum (NL)  Zilveren Jubileum (PL) Zilveren Jubileum (PL)
Stedenband op de radio Klik op de tekst om te luisteren
Meer Meer
© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.

Laatste busreis naar Wronki

Juni 2015 Joods Lapidarium maakt grote indruk Boeiend en zonovergoten verblijf in Wronki De 25ste busreis naar Wronki is voor alle deelnemers een onvergetelijke reis geworden. Prachtig weer, alle dagen zon en een activiteiten- en excursieprogramma dat door alle gasten werd gewaardeerd. Met een openingsdag in het teken van een (hernieuwde) kennismaking met Wronki en een slotmiddag met een spetterende barbecue in Western-Relax in het dorpje Karolewo, gecombineerd met een tocht door de bossen met paarden en huifkar. En… het complete bestuur was meegereisd: voorzitter Wim Spruit (25 jaar reisleider!), secretaris Herman Brouwer, penningmeester Jaap Bubberman en bestuurslid Melanie Voorhans-Wijand, met ‘gastouders’ in haar portefeuille. Met onze hartelijk dank aan Tomasz Ziólek, onze steunpilaar en ambassadeur in Wronki! De meeste indruk maakte het bezoek aan het Joods Lapidarium in Wronki. Een verzameling stenen van Joodse graven, samengebracht aan de rand van eeuwenoude bossen in Wronki, vlakbij waar ooit een Joodse begraafplaats was. De door de nazi’s vernielde grafzerken werden door hen in Polen gebruikt als materiaal om wegen aan te leggen. Als onderlaag voor een asfaltweg. Bij recente wegwerkzaamheden kwamen de brokken steen aan de oppervlakte. De bevolking van Wronki was ontdaan en vrijwilligers opperden het plan om er een Joods Lapidarium mee in te richten. Als een herdenkingsmonument en -plek. De Beverwijkse gasten waren onder de indruk van het verhaal dat Piotr Pojasek, één van de initiatiefnemers, vertelde. Een ander gedenkwaardig moment was de hartelijke ontmoeting met burgemeester Mirek Wieczór en Alicja Pyzik, ambtenaar buitenlandse betrekkingen in het gemeentehuis: toespraken, bedankjes, uitwisselen van cadeautjes. Er werd volop genoten van een vaartocht over de rivier de Warta, van het bierproeven in brouwerij Lech Poznan, het museumbezoek in Szamotuly en Prusim, maar ook van de operavoorstelling Aida in het Grote Theater van Poznan. Meer informatie: website www.wronki.pl en www.lapidarium-wronki.pl

Arion schenkt uniformen

Oktober 2015 Arion Wijk aan Zee schenkt uniformen aan Wronki Door het ophouden te bestaan van Muziekvereniging Arion Wijk aan Zee, heeft het bestuur besloten de circa 40 uniformen te schenken aan Wronki. Via onze stichting zijn de uniformen in bezit gekomen van het Cultureel Centrum Wronki. Eind september heeft de penningmeester van Arion Wim Aardenburg, samen met zijn echtgenote, in hun camper de vracht persoonlijk afgeleverd. De directeur van het cultureel centrum (WOK), Michal Poniewski heeft de uniformen hoogstpersoonlijk in ontvangst genomen. Een paar dagen nadat het aanbod van Arion bekend werd, reageerde Michal en ook Alicja Pyzik (ambtenaar buitenlandse betrekkingen gemeente Wronki) meteen enthousiast en zeer positief. Zij zijn blij dat Arion aan hen heeft gedacht, want in hun gemeente is grote belangstelling voor de kleding. Wronki kent één fanfare en wil, met name in de dorpen, meer muziekkorpsen creëren. Door de gulle gift van het Wijk aan Zeese Arion is een eerste stap gezet. Het bestuur van de Stichting Stedenband Beverwijk- Wronki is hierover blij en verheugd. Aan de andere kant betreurt het ook het feit dat de oudste muziekvereniging van de regio (opgericht in 1899) begin dit jaar is opgeheven. Ook de gemeente Wronki liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en ‘betreurt het dat juist in een dorp geen muziekvereniging meer bestaat’. Op de website van Wronki (www.wronki.pl) staat een bericht over de zending.

Hardlopers uit Wronki

Oktober 2015 Lopers uit Wronki via Beverwijk naar Amsterdam Kwam vorig jaar oktober Jakub Szymankiewicz in zijn eentje naar Beverwijk om deel te nemen aan de Halve Marathon van Amsterdam, dit jaar komt een groep van 9 lopers uit Wronki: Adrianna Srama, Anna Rychczynska, Milena Gorecka, Aldona Gorecka, Michal Piwosz, Szymon Baranowski, Jakub Gzyl, Miroslaw Bialek en Bartosz Roszak. Met name Bartosz is in Beverwijk en omgeving bekend als lid van de gemeenteraad van Wronki en als contactpersoon voor onze stichting. De lopers zijn lid van de Hardloop Club Wronki, die meer dan zeventig leden telt. De hardlopers nemen deel aan wedstrijden in heel Polen, ondermeer marathons in Warschau, Krakau, Wroclaw, Poznan en aan talloze halve marathons, die steeds vaker in Polen worden georganiseerd. De groep uit Wronki verblijft in Beverwijk-Wijk aan Zee. Zij nemen zondag 18 oktober deel aan de Halve Marathon in Amsterdam. Voor meer informatie www.wkb.wronki.pl. De loopgroep staat ook op Facebook.
Eerbetoon voor Karolina’s van Femina Project Wronki November 2015 Tijdens het werkbezoek van een delegatie aan Wronki, zijn Karolina Bloch (voorzitter) en Karolina Strózynska-Matuszewska (vicevoorzitter) van Femina Project Wronki onderscheiden met een kruis van verdienste van ‘Nederland-Polen’. De onderscheiding werd uitgereikt door de voorzitter van onze stichting, Wim Spruit. De beide vrouwen zijn volgens de stedenbandvoorzitter ‘pioniers’. ‘Het vrijwilligerswerk dat zij doen is voor Polen uniek. Alle vrije tijd zit in projecten die ten goede komen aan het welzijn van vrouwen, ouderen en kinderen. Zij werken vanuit een grote betrokkenheid, met toewijzing en idealisme’. De dames ontvingen een eremedaille en een oorkonde en uit handen van oud- voorzitter van de Commissie Wronki-Beverwijk, Tomasz Ziólek, bloemen. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in Hotel Olympic, vlak voor aanvang van een theatervoorstelling. Bloch en Strózynska-Matuszewska werken al enige jaren samen met de Beverwijkers. Er is ondermeer een seniorenproject gaande, volgend jaar komt een groep dorpskinderen naar Beverwijk en omgeving en na vier uitwisselingen op het professionele vlak, wordt gewerkt aan een bezoek van Poolse ouderen en beroepskrachten aan Beverwijk.
Uitwisseling leidt tot bezoek van senioren aan Beverwijk November 2015 Volgend jaar komt een groep ouderen en beroepskrachten ouderenzorg naar Beverwijk en omgeving. Het is het voorlopige sluitstuk van een serie van vier werkbezoeken die de afgelopen jaren over en weer zijn gebracht door professionals. Een delegatie van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki was van 11 tot en met 15 november 2015 voor een werkbezoek in Wronki: zes beroepskrachten die werken met ouderen - Edith Tiecken-Fokker (activiteitenbegeleidster ViVa!zorggroep), Laura de Ridder (vrijwilligerscoördinator ViVa!zorggroep), Gonnie Tiecken-de Vries (wijkziekenverzorgster), Ine de Jong (Jongdynamic acupunctuur- en massagepraktijk), Willy van Eerden (Sociaal Team Beverwijk) en Cheryl van der Meij (groepsbegeleidster Harteheem) – en stedenbandvoorzitter Wim Spruit. Zij maakten workshops mee, woonden lezingen bij in een woonzorgcentrum voor ouderen, een tehuis voor vrouwen met een beperking en een dagcentrum voor mensen met een beperking. Het seniorenproject is een samenwerkingsverband van de stichting stedenband en het Femina Project Wronki, geleid door Karolina Bloch (voorzitter) en Karolina Strózynska-Matuszewska (vicevoorzitter).

Krantenknipsels

Een Archief van vooral krantenknipsels uit de diverse regionale dag of weekbladen van Beverwijk en Wronki.

Stedenband en Beverwijk

Klik op het wapen van Beverwijk om naar deze pagina te gaan.
Zilveren samenwerking 2006
Stedenband op de radio Klik op de tekst om te luisteren
Zilveren Jubileum (NL) Zilveren Jubileum (NL) Zilveren Jubileum (PL) Zilveren Jubileum (PL)