© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.
Poolse professionals in de zorg op werkbezoek bij Hartekampgroep, Philadelphia en SIG Wisselwerk 2014 Op maandag 1 september begint een werkbezoek van vier werkers in de zorg uit Wronki. De professionals komen naar de IJmond op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en maken kennis met woonvoorzieningen en activiteiten voor mensen met een beperking. De delegatie bestaat uit Beata Szczepska, Magdalena Drajewska, Pawel Nogacz en Eliza Puk. Op de eerste dag staat een bezoek aan de woon- en werkgemeenschap Duinwijklaan in Beverwijk op het programma. ’s Middags gaat het Poolse viertal naar JUMA, de winkel in hartje Heemskerk, die wordt gerund door mensen met een beperking. JUMA verkoopt met name cadeauartikelen die in verschillende voorzieningen zijn gemaakt. ’s Avonds gaat het gezelschap naar De Zeshoek (appartementencomplex) in Heemskerk. Dinsdag 2 september maken de Polen kennis met het dagcentrum van Harteheem en het loopbaancentrum in de Broekpolder. Daarna is het tijd voor een kennismaking met enkele woningen op het terrein van Harteheem. Het gaat om drie verschillende woningen, met bewoners die elk op een andere niveau – qua mogelijkheden – functioneren. Woensdag 3 september staat SIG Wisselwerk (dagbesteding) aan de Schans in Beverwijk in de belangstelling en de middaguren zijn ingeruimd voor een nader te bepalen toeristisch uitstapje. Donderdag 4 september gaat de delegatie naar het Duinhuis in Haarlem, een centrum voor behandeling en begeleiding van kinderen (dagbesteding, logeren en behandeling). De organisatie van dit werkbezoek is in handen van Herman Brouwer, secretaris van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en tot voor kort werkzaam bij Harteheem.
Oud-voorzitter BHK Piet Steijn weer in Wronki 2009 De oud-voorzitter van de Beverwijkse Harmonie Kapel, de Beverwijker Piet Steijn, heeft geweten dat hij na vele jaren is teruggekeerd naar Wronki. Steijn behoort tot de groep Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs die al vanaf de jaren 80 op een of andere wijze zijn betrokken bij de stedenband met Wronki. Onder zijn voorzitterschap reisden de leden van de B.H.K. naar Wronki en kwam ook het muziekkorps van de brandweer van Wronki naar Beverwijk. Brandweer en scouting zijn in Polen nauw met elkaar verbonden en dat zorgde ervoor dat Piet Steijn ook betrokken raakte bij een bezoek van - toen nog - jonge scouts aan de Admiraal van Kinsbergengroep in Beverwijk. Jaren verstreken; Steijn is in 2006 weliswaar voor een lang weekend mee geweest naar Polen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stedenband, in juli jongstleden trok hij samen met Jaap Fatels en Rie Knecht de stoute schoenen aan en ging voor een langer, informeel bezoek naar Wronki. Dat kleine meisjes groot worden bewijst de fotoreportage. Wat in de jaren negentig kleine scouts waren, zijn inmiddels volwassen mensen geworden, met op hun beurt al kleine kinderen. Dat Piet Steijn meer dan welkom was, mag blijken uit de talloze uitnodigingen die hij kreeg om op visite te komen. Er werd zelfs een taart voor hem gemaakt met daarop (in het Duits) de tekst: Heel veel plezier Piet! En dan nu de vraag die iedere bezoeker van deze site bezighoudt: wie herkent nog wie?
Lintje voor Tineke Opdam 2009 Ons oud-bestuurslid Tineke Opdam (65, officieel mevrouw C.G.M.Opdam)) heeft een lintje! Op woensdag 29 april werd zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.De versierselen werden die ochtend opgespeld door de burgemeester van haar woonplaats Heemskerk, de heer Jaap Nawijn. Tineke was enkele decennia werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en was daarnaast en daarna als vrijwilliger actief. Zo is ze ondermeer verslaggeefster van Radio Heemskerk, 12 jaar bestuurslid van de Bibliotheek IJmond-Noord, vrijwilligster bij het Hospicehuis in Beverwijk, bestuurslid van de Stichting Kind en Brandwond. In een verder verleden was Tineke als vrijwilliger werkzaam in het onderwijs en de kinderopvang.Tien jaar was zij bestuurslid van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Zij hield zich ondermeer bezig met het inzamelen van medische hulpgoederen en het voorbereiden en begeleiden van groepen Poolse kinderen, die door de stichting waren uitgenodigd om in onze regio enige tijd te verblijven. Om die reden is zij eerder onderscheiden door het Poolse Ministerie van Onderwijs.De uitreiking vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Heemskerk, ’s middags was er een receptie voor genodigden in De Jansheeren. Namens het bestuur hebben penningmeester Marite Olthoff en voorzitter Wim Spruit de hartelijke felicitaties overgebracht namens bestuur en vrijwilligers van de stedenband. De gelukwensen gingen gepaard met een bloemenbon en een superfles wijn.
Koninklijke onderscheiding voor Jaap Bubberman 2010 In het Kennemer Theater in Beverwijk heeft ons bestuurslid Jaap Bubberman een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Han van Leeuwen. Hij is Lid in de orde van Oranje-Nassua geworden. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de theaterzaal, op donderdag 29 april. Jaap (en natuurlijk echtgenote Diet Bubberman- Wiersma) heeft kennisgemaakt met de activiteiten voor Polen als gastouder in de jaren tachtig en negentig. Zij ontvingen gastvrij kinderen van het weeshuis in Wronki, de folkloristische dans- en zanggroep Marynia en ook volwassenen die in Beverwijk op werkbezoek of op stage kwamen. Later werd Jaap ook bestuurslid van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki/Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki. Het bestuur is zeer verheugd en vereerd dat het de Koningin heeft behaagd om dit jaar ‘onze Jaap’ een onderscheiding toe te kennen. Duikend in zijn loopbaan – zowel professioneel als vrijwillig – kom je op een lange, maar vooral indrukwekkende lijst van werkzaamheden. De meeste Beverwijkers kennen hem als oud-directeur van de Maarten Lutherschool aan de Wijk aan Duinerweg, als actief lid van de Protestantse Kerk Nederland en al vrijwilligers/bestuurder van instellingen voor gehandicapten. Jaap Bubberman is geboren in Bakhuizen, provincie Groningen, op 24 augustus 1943. Vanaf 1967 stond hij voor de klas, destijds in Appelscha. Het gezin Bubberman kwam naar Beverwijk in 1975 waar Jaap directeur werd van de Maarten Lutherschool. Zijn school fuseerde achtereenvolgens met de W.G. van der Hulstschool, kleuterschool Dikkertje Dap en in 1993 met de Bethelschool. Onfortuinlijke omstandigheden zorgden er voor dat hij zijn werk voor het onderwijs moest beëindigen: hij werd aangereden door een bromfietser, net op het moment dat hij leerlingen overzette over de Wijk aan Duinerweg. Uiteindelijk kwam Jaap Bubberman in de WAO terecht. Vrijwilligerswerk en bestuurlijk werk zijn hem nooit vreemd geweest, om een paar functies te noemen: bestuurder van Stichting Dagcentra IJmond, Stichting Vrienden van de Dagverblijven, scriba, eerst van de Gereformeerde Vredevorstkerk in Beverwijk, later van de Gereformeerde Kerk Beverwijk, actuarius van de PKN, commissaris van de Wooncorporatie Kennemerhave, penningmeester kerkelijk gemeentecontact Beverwijk-Guben, bestuurslid, later penningmeester van het CNVO, Philadelphia Support afdeling Kennemerland (15 jaar penningmeester), medewerker bij Radio Beverwijk en actief als mantelzorger. Bestuur en vrijwilligers feliciteren Jaap met zijn welverdiende koninklijke onderscheiding en hopen van harte dat hij er, samen met Diet en Marjan en hun familie, nog lang van mag genieten. Wij zijn niet alleen blij, maar ook trots! Van harte gefeliciteerd!
Radiodocumentaire Beverwijk- Wronki van Jeroen Bakker In mei 2010 is Radio Beverwijk in de persoon van Jeroen Bakker meegereisd met de stedenbandbusreis naar Wronki in Polen. Wim Spruit heeft, namens de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Radio Beverwijk uitgenodigd mee te reizen. Jeroen heeft dagelijks verslag gedaan van zijn belevenissen in het radioprogramma Lokaal Totaal en heeft van zijn belevenissen en die van zijn medereizigers een radiodocumentaire gemaakt. De eerste exemplaren van de dvd (radio-uitzendingen, foto’s, video-opnamen) zijn overhandigd aan stedenbandvoorzitter Wim Spruit en Jan Camfferman, voorzitter van Radio Beverwijk, tijdens een bijeenkomst in de studio van de regionale omroep in de Spaarnestraat. De radiodocumentaire is in zijn geheel uitgezonden op vrijdag 18 februari 2011. Om de medereizigers de kans te geven deze documentaire nog eens op hun gemak (opnieuw) te beluisteren, biedt de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki alle deelnemers aan de reis van vorig jaar een exemplaar aan. In juni zal een exemplaar worden uitgereikt aan Tomasz Ziólek, contactpersoon voor Beverwijk van het Comité Buitenlandse Betrekkingen Wronki. Jeroen Bakker zal de jaarlijkse busreis naar Wronki, dit keer van 12 tot en met 19 juni, wederom meemaken. Tijdens de presentatie liet Wim Spruit zich lovend uit over de radiodocumentaire van Jeroen Bakker. ‘Het is een indrukwekkende, twee uurdurende documentaire geworden. De twee dvd’s zijn een mooie mix van interviews, Poolse radio en muziek, een gedicht van Jeroen Bakker zelf, de beide volksliederen in het kort, concerten van de Beverwijkse Harmonie Kapel in Wronki, zelfs een deel van de opera die we vorig jaar hebben bezocht in Poznan is te beluisteren en te zien. Voor de jubilerende stedenband is dit een mooi document, een deel van onze geschiedenis’. Bekeken wordt of Jeroen Bakker, die in juni wederom meereist met de jaarlijkse bustrip naar Polen, ook deze keer een audio reisdagboek kan bijhouden. FOTOBIJSCHRIFT Jeroen Bakker (links) overhandigt Wim Spruit en Jan Camfferman de eerste exemplaren van zijn radiodocumentaire. (Foto Raimond Bos) Om de fragmenten te luisteren klik op de knop
Persoonlijk verslag van Radio Beverwijk- verslaggever Jeroen Bakker ‘Een reis die diepe indruk maakt, zeker als je hoort: hé daar gaat mijn rolator’ WRONKI – De Stedenband Beverwijk-Wronki, hoe is dat en wat betekend dat. Hoe is het ooit allemaal begonnen? Deze en vele andere vragen kwamen op mijn pad, toen ik gevraagd werd om voor Radio Beverwijk naar Polen af te reizen en verslag te doen van de stedenbandreis van Beverwijk naar Wronki. Vragen waarop ik tracht antwoord te geven in de radio docu die ik aan het maken ben. Laat ik even vooraf stellen dat deze docu nog niet is afgerond, mocht u dus denken dat u wellicht een bijdrage kunt leveren laat dan van u horen en bel met 06-13883637. Alles is welkom: van foto’s en verhalen tot eventueel een audio bijdrage. Komend jaar bestaat de stedenband 30 jaar en ik ben de mening toe gedaan dat dit misschien wel dé gelegenheid is om de docu in dat teken te zetten van 30 jaar betrekkingen tussen Beverwijk en Wronki. De reis, die ik namens Radio Beverwijk heb mogen ondernemen, betrof een informele reis met grotendeels mensen die eerder betrokken waren bij reizen naar Wronki, het zij van vroeger het zij van familie of anderzins. Wronki ligt ongeveer 200 km van de Duitse grens, in een landelijk gebied en aan de rand van een groot woud. De overnachtinggelegenheid waar ik gebruik van mocht maken lag ongeveer 15 km in het woud. Daaraan gekomen, bleek dat ik in de dependance overnachtte wat enkele kilometers verderop lag. ‘k Kan u hier een gedetailleerd verslag gaan geven van de reis, maar dan zou ik u het genoegen van het audio reisverslag ontnemen, dus dat zal ik niet doen. Bovendien heeft u gedurende de reisperiode elke avond kunnen luisteren naar mijn belevenissen via Radio Beverwijk. Mijn persoonlijke ervaringen daarin, zal ik u wel vertellen. De reis heeft diepe indruk op mij gemaakt. De mensen in Polen en wat zij dankzij de hulp uit de IJmond hebben kunnen opbouwen is op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Alleen al de opmerking ‘hé, daar gaat mijn rolator’ geeft aan wat er zich aan herkenbaarheid ten tonele stelde. Welvaart, voor zover dat zo te noemen valt, ontstaat stukje bij beetje, de witgoed fabrikant Amica Wronki is deels overgenomen door het Koreaanse SamSung, Het is een grote speler in de lokale economie en de bijdrage aan de status die SamSung aan Amica kan geven, is van enorme betekenis als men kijkt naar het sociaaleconomisch belang. De werkgelegenheid en daarmee de koopkracht nemen erdoor toe. Anderzijds stuurt SamSung ook eigen personeel naar Wronki en worden er hotels compleet afgehuurd om dat personeel onder te brengen en worden speciaal Koreaanse etenswaren ingevlogen en ga zo maar door. De mensen zijn vriendelijk, spreken je aan met handen en voeten en zijn zeer welgevend als het op eten en gastvrijheid aankomt. Niets is te gek of te veel, zelfs als je hebt aangegeven genoeg te hebben gehad blijft men door gaan. Je zult echt veel eten moeten laten staan om de boodschap duidelijk te krijgen. Het opvallende aan het reisgenootschap was dat de gemiddelde leeftijd ruim boven mijn eigen leeftijd van 28 jaren uitviel. En dat terwijl er ook voor jongeren veel te beleven is bij zo’n Wronki-reis.Een paar weken voor vertrek van onze reis was er een forse afvaardiging van het NOVA College naar Wronki afgereisd, om daar een internationaal jongerencongres bij te wonen, een initiatief van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van Wronki. Enkele dagen voor ons vertrek, vertrok op 1 mei de B.H.K. (Beverwijkse Harmonie Kapel) naar Wronki om een reeks concerten te geven en een aantal bijzondere gelegenheden bij te wonen. Wij waren zelf tot twee keer toe getuigen van een optreden van de B.H.K. in Wronki, waarvan één op 3 mei, de Dag van de Grondwet, een Poolse Nationale Feestdag. Hier zijn opnamen van, die ook in het audio reisverslag terugkomen. Tot mijn grote teleurstelling bleek het niet mogelijk om met de burgervader (Miroslaw Wieczór) van Wronki te spreken. Dit kwam door een samenloop van omstandigheden. Na de dag dat ik afreisde naar Warschau, werd hij ziek. Ik zal nog proberen om middels een telefoongesprek met hem te spreken, anders zal het moeten wachten tot volgend jaar. Ik ben van plan om weer met de jubileumreis mee te reizen. Om het audio reisverslag wat meer diepgang te geven kon ik het als muziekliefhebber niet na laten om ook wat Poolstalige muziek mee te nemen in de hoop dit te kunnen verwerken. In de omgeving waar wij zaten is de formatie Ira erg populair, maar deze muziek bleek niet geschikt voor een groter (lees breder) publiek. Uiteindelijk ben ik thuisgekomen met 4 cd’s die van enige waarde kunnen zijn, de artiesten (?): Kayah, Anna Maria Jopek, Disney en Kapela z Chmielnej. Over de laatste is het wellicht leuk te vertellen dat ik die in Warschau op straat hoorde spelen. ‘k Mocht geen foto maken maar ik vond het dusdanig leuk dat ik mij heb laten verleiden om voor een veel te hoge prijs een CD aan te schaffen van deze komische formatie. Normaal loop ik dergelijk muziekanten altijd oneerbiedig snel voorbij, ik deed dat ook deze keer tot ik enkele meters later mezelf vertwijfeld omdraaide en mij realiseerde dat juist dit soort muziek leuk zou zijn voor de radio. Ik pakte mijn fototoestel en op dat moment draaide de formatie zich met de rug naar mij toe, de man met het centenbakje liep vingerwijzend op mij af. Ik zag dat hij niet alleen een centenbakje had maar ook een stapel CD’s. Met handen en voeten kon ik duidelijk maken dat ik wel een cd wilde kopen: 30 zloty, voor een cd is daar wat aan de dure kant. Maar ach, je wilt toch wel iets op de radio laten horen en ik had nog niets anders gevonden. Even voor de goede orde, 1 zloty is ongeveer 25 cent. Het is dus niet te veel geld wat ik heb betaald, maar in verhouding tot andere CD’s was het gewoon duur. Een foto heb ik nog geprobeerd te maken, maar men was overduidelijk, geen foto’s. Ik vind dat voor mij persoonlijk het enorm moeilijk is om aan te geven wat nu echt het hoogtepunt was, er waren zoveel hoogtepunten op de reis. Het ballet, de verhalen in de bus, de mensen en hun cultuur, het landschap, mijn avonturen in Warschau, de oude tram en de oudste kerk van Polen. Het is allemaal teveel om op te sommen. Persoonlijk was ik verbaasd over de hoeveelheid Tolkien-boeken, die vertaald zijn in het Pools. Mensen die mij kennen weten dat ik een liefhebber ben van de werken van Tolkien en dat ik ze ook graag meeneem vanuit het buitenland. Ik heb dit dan ook, zoals een goede verzamelaar betaamd, gedaan. Op de terugreis werden wij vergezeld door een jonge Poolse vrouw die een aantal weken in Nederland verblijft. Zij heeft met verschillende reisgenoten, mijzelf incluis, diverse activiteiten ondernomen in onze regio. Ik wil hiermee aangeven dat dit de kern van de stedenband is, zoals deze thans bestaat. Alle hulp vanuit het verleden heeft de nieuwsgierigheid van de mensen in Wronki en de mensen in Beverwijk aangewakkerd en heeft bijgedragen aan de moderne betrekkingen die Wronki nu heeft met vele andere steden buiten Beverwijk. Alle hulp is nog steeds welkom in Polen, maar daarnaast zijn wij, de huidige generatie, getuige van een tot cultureel uitgegroeide professionele stedenband welke mijn inziens nog vele vruchtbare jaren tegemoet mag zien. Één week is ook eigenlijk te kort om goed kennis te maken met Polen en met de Polen. Dit is ook de reden dat ik vastbesloten ben om terug te gaan. Ik wil graag van deze positie gebruik maken om iedereen te bedanken voor de geweldige tijd in Polen en voor de totstandkoming van de gesprekken en interviews uw medewerking word bijzonder op prijs gesteld. In het bijzonder wil ik nog even noemen de heer Wim Spruit en de mensen die schuilgaan achter de naam Radio Beverwijk. Ik heb genoten van deze uitdaging en ik hoop dat u blij bent met het resultaat van het audio reisverslag en dat de docu inzake 30 jaar stedelijke betrekkingen Beverwijk-Wronki eveneens aan uw wens mag voldoen. Voor Radio Beverwijk kijkt u op www.radiobeverwijk.nl of u luistert naar 104.5 fm of 105.4 fm. Jeroen Bakker, mei 2010
Radio dagboek J. Bakker 1 Radio dagboek J. Bakker 1 Radio dagboek J. Bakker 2 Radio dagboek J. Bakker 2
© SSBW / PS 2017/2022 Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki webmaster@beverwijk-wronki.nl
Stichting Stedenband Beverwijk Wronki

Archief

De stichting beschikt over veel archief materiaal in woord en beeld, dat een mooi overzicht geeft van de rijke historie en de vele mooie momenten die tot nu toe zijn beleefd. Op deze pagina tonen wij een kleine selectie hiervan, waarmee u een overzicht krijgt over diverse activiteiten die hebben plaats gevonden.
Poolse professionals in de zorg op werkbezoek bij Hartekampgroep, Philadelphia en SIG Wisselwerk 2014 Op maandag 1 september begint een werkbezoek van vier werkers in de zorg uit Wronki. De professionals komen naar de IJmond op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en maken kennis met woonvoorzieningen en activiteiten voor mensen met een beperking. De delegatie bestaat uit Beata Szczepska, Magdalena Drajewska, Pawel Nogacz en Eliza Puk. Op de eerste dag staat een bezoek aan de woon- en werkgemeenschap Duinwijklaan in Beverwijk op het programma. ’s Middags gaat het Poolse viertal naar JUMA, de winkel in hartje Heemskerk, die wordt gerund door mensen met een beperking. JUMA verkoopt met name cadeauartikelen die in verschillende voorzieningen zijn gemaakt. ’s Avonds gaat het gezelschap naar De Zeshoek (appartementencomplex) in Heemskerk. Dinsdag 2 september maken de Polen kennis met het dagcentrum van Harteheem en het loopbaancentrum in de Broekpolder. Daarna is het tijd voor een kennismaking met enkele woningen op het terrein van Harteheem. Het gaat om drie verschillende woningen, met bewoners die elk op een andere niveau – qua mogelijkheden – functioneren. Woensdag 3 september staat SIG Wisselwerk (dagbesteding) aan de Schans in Beverwijk in de belangstelling en de middaguren zijn ingeruimd voor een nader te bepalen toeristisch uitstapje. Donderdag 4 september gaat de delegatie naar het Duinhuis in Haarlem, een centrum voor behandeling en begeleiding van kinderen (dagbesteding, logeren en behandeling). De organisatie van dit werkbezoek is in handen van Herman Brouwer, secretaris van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en tot voor kort werkzaam bij Harteheem.
Oud-voorzitter BHK Piet Steijn weer in Wronki 2009 De oud-voorzitter van de Beverwijkse Harmonie Kapel, de Beverwijker Piet Steijn, heeft geweten dat hij na vele jaren is teruggekeerd naar Wronki. Steijn behoort tot de groep Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs die al vanaf de jaren 80 op een of andere wijze zijn betrokken bij de stedenband met Wronki. Onder zijn voorzitterschap reisden de leden van de B.H.K. naar Wronki en kwam ook het muziekkorps van de brandweer van Wronki naar Beverwijk. Brandweer en scouting zijn in Polen nauw met elkaar verbonden en dat zorgde ervoor dat Piet Steijn ook betrokken raakte bij een bezoek van - toen nog - jonge scouts aan de Admiraal van Kinsbergengroep in Beverwijk. Jaren verstreken; Steijn is in 2006 weliswaar voor een lang weekend mee geweest naar Polen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stedenband, in juli jongstleden trok hij samen met Jaap Fatels en Rie Knecht de stoute schoenen aan en ging voor een langer, informeel bezoek naar Wronki. Dat kleine meisjes groot worden bewijst de fotoreportage. Wat in de jaren negentig kleine scouts waren, zijn inmiddels volwassen mensen geworden, met op hun beurt al kleine kinderen. Dat Piet Steijn meer dan welkom was, mag blijken uit de talloze uitnodigingen die hij kreeg om op visite te komen. Er werd zelfs een taart voor hem gemaakt met daarop (in het Duits) de tekst: Heel veel plezier Piet! En dan nu de vraag die iedere bezoeker van deze site bezighoudt: wie herkent nog wie?
Lintje voor Tineke Opdam 2009 Ons oud-bestuurslid Tineke Opdam (65, officieel mevrouw C.G.M.Opdam)) heeft een lintje! Op woensdag 29 april werd zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.De versierselen werden die ochtend opgespeld door de burgemeester van haar woonplaats Heemskerk, de heer Jaap Nawijn. Tineke was enkele decennia werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en was daarnaast en daarna als vrijwilliger actief. Zo is ze ondermeer verslaggeefster van Radio Heemskerk, 12 jaar bestuurslid van de Bibliotheek IJmond-Noord, vrijwilligster bij het Hospicehuis in Beverwijk, bestuurslid van de Stichting Kind en Brandwond. In een verder verleden was Tineke als vrijwilliger werkzaam in het onderwijs en de kinderopvang.Tien jaar was zij bestuurslid van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Zij hield zich ondermeer bezig met het inzamelen van medische hulpgoederen en het voorbereiden en begeleiden van groepen Poolse kinderen, die door de stichting waren uitgenodigd om in onze regio enige tijd te verblijven. Om die reden is zij eerder onderscheiden door het Poolse Ministerie van Onderwijs.De uitreiking vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Heemskerk, ’s middags was er een receptie voor genodigden in De Jansheeren. Namens het bestuur hebben penningmeester Marite Olthoff en voorzitter Wim Spruit de hartelijke felicitaties overgebracht namens bestuur en vrijwilligers van de stedenband. De gelukwensen gingen gepaard met een bloemenbon en een superfles wijn.
Koninklijke onderscheiding voor Jaap Bubberman 2010 In het Kennemer Theater in Beverwijk heeft ons bestuurslid Jaap Bubberman een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Han van Leeuwen. Hij is Lid in de orde van Oranje-Nassua geworden. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de theaterzaal, op donderdag 29 april. Jaap (en natuurlijk echtgenote Diet Bubberman- Wiersma) heeft kennisgemaakt met de activiteiten voor Polen als gastouder in de jaren tachtig en negentig. Zij ontvingen gastvrij kinderen van het weeshuis in Wronki, de folkloristische dans- en zanggroep Marynia en ook volwassenen die in Beverwijk op werkbezoek of op stage kwamen. Later werd Jaap ook bestuurslid van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki/Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki. Het bestuur is zeer verheugd en vereerd dat het de Koningin heeft behaagd om dit jaar ‘onze Jaap’ een onderscheiding toe te kennen. Duikend in zijn loopbaan – zowel professioneel als vrijwillig – kom je op een lange, maar vooral indrukwekkende lijst van werkzaamheden. De meeste Beverwijkers kennen hem als oud-directeur van de Maarten Lutherschool aan de Wijk aan Duinerweg, als actief lid van de Protestantse Kerk Nederland en al vrijwilligers/bestuurder van instellingen voor gehandicapten. Jaap Bubberman is geboren in Bakhuizen, provincie Groningen, op 24 augustus 1943. Vanaf 1967 stond hij voor de klas, destijds in Appelscha. Het gezin Bubberman kwam naar Beverwijk in 1975 waar Jaap directeur werd van de Maarten Lutherschool. Zijn school fuseerde achtereenvolgens met de W.G. van der Hulstschool, kleuterschool Dikkertje Dap en in 1993 met de Bethelschool. Onfortuinlijke omstandigheden zorgden er voor dat hij zijn werk voor het onderwijs moest beëindigen: hij werd aangereden door een bromfietser, net op het moment dat hij leerlingen overzette over de Wijk aan Duinerweg. Uiteindelijk kwam Jaap Bubberman in de WAO terecht. Vrijwilligerswerk en bestuurlijk werk zijn hem nooit vreemd geweest, om een paar functies te noemen: bestuurder van Stichting Dagcentra IJmond, Stichting Vrienden van de Dagverblijven, scriba, eerst van de Gereformeerde Vredevorstkerk in Beverwijk, later van de Gereformeerde Kerk Beverwijk, actuarius van de PKN, commissaris van de Wooncorporatie Kennemerhave, penningmeester kerkelijk gemeentecontact Beverwijk-Guben, bestuurslid, later penningmeester van het CNVO, Philadelphia Support afdeling Kennemerland (15 jaar penningmeester), medewerker bij Radio Beverwijk en actief als mantelzorger. Bestuur en vrijwilligers feliciteren Jaap met zijn welverdiende koninklijke onderscheiding en hopen van harte dat hij er, samen met Diet en Marjan en hun familie, nog lang van mag genieten. Wij zijn niet alleen blij, maar ook trots! Van harte gefeliciteerd!
Radiodocumentaire Beverwijk-Wronki van Jeroen Bakker In mei 2010 is Radio Beverwijk in de persoon van Jeroen Bakker meegereisd met de stedenbandbusreis naar Wronki in Polen. Wim Spruit heeft, namens de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Radio Beverwijk uitgenodigd mee te reizen. Jeroen heeft dagelijks verslag gedaan van zijn belevenissen in het radioprogramma Lokaal Totaal en heeft van zijn belevenissen en die van zijn medereizigers een radiodocumentaire gemaakt. De eerste exemplaren van de dvd (radio-uitzendingen, foto’s, video- opnamen) zijn overhandigd aan stedenbandvoorzitter Wim Spruit en Jan Camfferman, voorzitter van Radio Beverwijk, tijdens een bijeenkomst in de studio van de regionale omroep in de Spaarnestraat. De radiodocumentaire is in zijn geheel uitgezonden op vrijdag 18 februari 2011. Om de medereizigers de kans te geven deze documentaire nog eens op hun gemak (opnieuw) te beluisteren, biedt de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki alle deelnemers aan de reis van vorig jaar een exemplaar aan. In juni zal een exemplaar worden uitgereikt aan Tomasz Ziólek, contactpersoon voor Beverwijk van het Comité Buitenlandse Betrekkingen Wronki. Jeroen Bakker zal de jaarlijkse busreis naar Wronki, dit keer van 12 tot en met 19 juni, wederom meemaken. Tijdens de presentatie liet Wim Spruit zich lovend uit over de radiodocumentaire van Jeroen Bakker. ‘Het is een indrukwekkende, twee uurdurende documentaire geworden. De twee dvd’s zijn een mooie mix van interviews, Poolse radio en muziek, een gedicht van Jeroen Bakker zelf, de beide volksliederen in het kort, concerten van de Beverwijkse Harmonie Kapel in Wronki, zelfs een deel van de opera die we vorig jaar hebben bezocht in Poznan is te beluisteren en te zien. Voor de jubilerende stedenband is dit een mooi document, een deel van onze geschiedenis’. Bekeken wordt of Jeroen Bakker, die in juni wederom meereist met de jaarlijkse bustrip naar Polen, ook deze keer een audio reisdagboek kan bijhouden. FOTOBIJSCHRIFT Jeroen Bakker (links) overhandigt Wim Spruit en Jan Camfferman de eerste exemplaren van zijn radiodocumentaire. (Foto Raimond Bos) Om de fragmenten te luisteren klik op de knop
Persoonlijk verslag van Radio Beverwijk-verslaggever Jeroen Bakker ‘Een reis die diepe indruk maakt, zeker als je hoort: hé daar gaat mijn rolator’ WRONKI – De Stedenband Beverwijk-Wronki, hoe is dat en wat betekend dat. Hoe is het ooit allemaal begonnen? Deze en vele andere vragen kwamen op mijn pad, toen ik gevraagd werd om voor Radio Beverwijk naar Polen af te reizen en verslag te doen van de stedenbandreis van Beverwijk naar Wronki. Vragen waarop ik tracht antwoord te geven in de radio docu die ik aan het maken ben. Laat ik even vooraf stellen dat deze docu nog niet is afgerond, mocht u dus denken dat u wellicht een bijdrage kunt leveren laat dan van u horen en bel met 06- 13883637. Alles is welkom: van foto’s en verhalen tot eventueel een audio bijdrage. Komend jaar bestaat de stedenband 30 jaar en ik ben de mening toe gedaan dat dit misschien wel dé gelegenheid is om de docu in dat teken te zetten van 30 jaar betrekkingen tussen Beverwijk en Wronki. De reis, die ik namens Radio Beverwijk heb mogen ondernemen, betrof een informele reis met grotendeels mensen die eerder betrokken waren bij reizen naar Wronki, het zij van vroeger het zij van familie of anderzins. Wronki ligt ongeveer 200 km van de Duitse grens, in een landelijk gebied en aan de rand van een groot woud. De overnachtinggelegenheid waar ik gebruik van mocht maken lag ongeveer 15 km in het woud. Daaraan gekomen, bleek dat ik in de dependance overnachtte wat enkele kilometers verderop lag. ‘k Kan u hier een gedetailleerd verslag gaan geven van de reis, maar dan zou ik u het genoegen van het audio reisverslag ontnemen, dus dat zal ik niet doen. Bovendien heeft u gedurende de reisperiode elke avond kunnen luisteren naar mijn belevenissen via Radio Beverwijk. Mijn persoonlijke ervaringen daarin, zal ik u wel vertellen. De reis heeft diepe indruk op mij gemaakt. De mensen in Polen en wat zij dankzij de hulp uit de IJmond hebben kunnen opbouwen is op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Alleen al de opmerking ‘hé, daar gaat mijn rolator’ geeft aan wat er zich aan herkenbaarheid ten tonele stelde. Welvaart, voor zover dat zo te noemen valt, ontstaat stukje bij beetje, de witgoed fabrikant Amica Wronki is deels overgenomen door het Koreaanse SamSung, Het is een grote speler in de lokale economie en de bijdrage aan de status die SamSung aan Amica kan geven, is van enorme betekenis als men kijkt naar het sociaaleconomisch belang. De werkgelegenheid en daarmee de koopkracht nemen erdoor toe. Anderzijds stuurt SamSung ook eigen personeel naar Wronki en worden er hotels compleet afgehuurd om dat personeel onder te brengen en worden speciaal Koreaanse etenswaren ingevlogen en ga zo maar door. De mensen zijn vriendelijk, spreken je aan met handen en voeten en zijn zeer welgevend als het op eten en gastvrijheid aankomt. Niets is te gek of te veel, zelfs als je hebt aangegeven genoeg te hebben gehad blijft men door gaan. Je zult echt veel eten moeten laten staan om de boodschap duidelijk te krijgen. Het opvallende aan het reisgenootschap was dat de gemiddelde leeftijd ruim boven mijn eigen leeftijd van 28 jaren uitviel. En dat terwijl er ook voor jongeren veel te beleven is bij zo’n Wronki- reis.Een paar weken voor vertrek van onze reis was er een forse afvaardiging van het NOVA College naar Wronki afgereisd, om daar een internationaal jongerencongres bij te wonen, een initiatief van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van Wronki. Enkele dagen voor ons vertrek, vertrok op 1 mei de B.H.K. (Beverwijkse Harmonie Kapel) naar Wronki om een reeks concerten te geven en een aantal bijzondere gelegenheden bij te wonen. Wij waren zelf tot twee keer toe getuigen van een optreden van de B.H.K. in Wronki, waarvan één op 3 mei, de Dag van de Grondwet, een Poolse Nationale Feestdag. Hier zijn opnamen van, die ook in het audio reisverslag terugkomen. Tot mijn grote teleurstelling bleek het niet mogelijk om met de burgervader (Miroslaw Wieczór) van Wronki te spreken. Dit kwam door een samenloop van omstandigheden. Na de dag dat ik afreisde naar Warschau, werd hij ziek. Ik zal nog proberen om middels een telefoongesprek met hem te spreken, anders zal het moeten wachten tot volgend jaar. Ik ben van plan om weer met de jubileumreis mee te reizen. Om het audio reisverslag wat meer diepgang te geven kon ik het als muziekliefhebber niet na laten om ook wat Poolstalige muziek mee te nemen in de hoop dit te kunnen verwerken. In de omgeving waar wij zaten is de formatie Ira erg populair, maar deze muziek bleek niet geschikt voor een groter (lees breder) publiek. Uiteindelijk ben ik thuisgekomen met 4 cd’s die van enige waarde kunnen zijn, de artiesten (?): Kayah, Anna Maria Jopek, Disney en Kapela z Chmielnej. Over de laatste is het wellicht leuk te vertellen dat ik die in Warschau op straat hoorde spelen. ‘k Mocht geen foto maken maar ik vond het dusdanig leuk dat ik mij heb laten verleiden om voor een veel te hoge prijs een CD aan te schaffen van deze komische formatie. Normaal loop ik dergelijk muziekanten altijd oneerbiedig snel voorbij, ik deed dat ook deze keer tot ik enkele meters later mezelf vertwijfeld omdraaide en mij realiseerde dat juist dit soort muziek leuk zou zijn voor de radio. Ik pakte mijn fototoestel en op dat moment draaide de formatie zich met de rug naar mij toe, de man met het centenbakje liep vingerwijzend op mij af. Ik zag dat hij niet alleen een centenbakje had maar ook een stapel CD’s. Met handen en voeten kon ik duidelijk maken dat ik wel een cd wilde kopen: 30 zloty, voor een cd is daar wat aan de dure kant. Maar ach, je wilt toch wel iets op de radio laten horen en ik had nog niets anders gevonden. Even voor de goede orde, 1 zloty is ongeveer 25 cent. Het is dus niet te veel geld wat ik heb betaald, maar in verhouding tot andere CD’s was het gewoon duur. Een foto heb ik nog geprobeerd te maken, maar men was overduidelijk, geen foto’s. Ik vind dat voor mij persoonlijk het enorm moeilijk is om aan te geven wat nu echt het hoogtepunt was, er waren zoveel hoogtepunten op de reis. Het ballet, de verhalen in de bus, de mensen en hun cultuur, het landschap, mijn avonturen in Warschau, de oude tram en de oudste kerk van Polen. Het is allemaal teveel om op te sommen. Persoonlijk was ik verbaasd over de hoeveelheid Tolkien-boeken, die vertaald zijn in het Pools. Mensen die mij kennen weten dat ik een liefhebber ben van de werken van Tolkien en dat ik ze ook graag meeneem vanuit het buitenland. Ik heb dit dan ook, zoals een goede verzamelaar betaamd, gedaan. Op de terugreis werden wij vergezeld door een jonge Poolse vrouw die een aantal weken in Nederland verblijft. Zij heeft met verschillende reisgenoten, mijzelf incluis, diverse activiteiten ondernomen in onze regio. Ik wil hiermee aangeven dat dit de kern van de stedenband is, zoals deze thans bestaat. Alle hulp vanuit het verleden heeft de nieuwsgierigheid van de mensen in Wronki en de mensen in Beverwijk aangewakkerd en heeft bijgedragen aan de moderne betrekkingen die Wronki nu heeft met vele andere steden buiten Beverwijk. Alle hulp is nog steeds welkom in Polen, maar daarnaast zijn wij, de huidige generatie, getuige van een tot cultureel uitgegroeide professionele stedenband welke mijn inziens nog vele vruchtbare jaren tegemoet mag zien. Één week is ook eigenlijk te kort om goed kennis te maken met Polen en met de Polen. Dit is ook de reden dat ik vastbesloten ben om terug te gaan. Ik wil graag van deze positie gebruik maken om iedereen te bedanken voor de geweldige tijd in Polen en voor de totstandkoming van de gesprekken en interviews uw medewerking word bijzonder op prijs gesteld. In het bijzonder wil ik nog even noemen de heer Wim Spruit en de mensen die schuilgaan achter de naam Radio Beverwijk. Ik heb genoten van deze uitdaging en ik hoop dat u blij bent met het resultaat van het audio reisverslag en dat de docu inzake 30 jaar stedelijke betrekkingen Beverwijk-Wronki eveneens aan uw wens mag voldoen. Voor Radio Beverwijk kijkt u op www.radiobeverwijk.nl of u luistert naar 104.5 fm of 105.4 fm. Jeroen Bakker, mei 2010
Radio dagboek J. Bakker 1 Radio dagboek J. Bakker 1 Radio dagboek J. Bakker 2 Radio dagboek J. Bakker 2